Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Goede manieren

Royaltyverslaggever Marc van der Linden geeft voor MAX Magazine iedere week zijn visie op het wel en wee van onze Oranjes en de vorstenhuizen in het buitenland. Deze week: in het hofleven gaat men nog voorkomend met elkaar om.

Koningin Elizabeth (1900-2002), de moeder van de huidige Queen, had niet zoveel met scholing en opleiding voor prinsen en prinsessen. Waarom zou je je in hemelsnaam verdiepen in allerlei zaken die je toch niet nodig hebt? Goed, een brief moest je foutloos kunnen schrijven. Het liefst in het Engels en Frans. Maar ja: zo’n brief kon je ook door een ander laten schrijven en dan overschrijven. Een mooi handschrift daarentegen was belangrijker. Brieven van koninklijke figuren worden eeuwenlang bewaard en wie wil er met een lelijke hanenpoot in de musea liggen?

Te veel van iets weten, zo stelde deze bijzondere vrouw die de meeste Britten zich herinneren als de Koningin-Moeder, belemmerde je alleen maar in je werk. Zonder wetenschap van zaken kon je je tijdens bezoeken oprecht laten verrassen en verbazen. Wel zo leuk voor de gastheer of gastvrouw. Want wie wil er iemand op bezoek die alles al weet? Sociale omgangsvormen, gevoel voor humor en het liefst een talent als zingen of pianospel moesten wel gemotiveerd worden. Je leven was immers pas geslaagd als je een goed gastheer of gastvrouw kon zijn. Maar het allerbelangrijkste bij de opvoeding van kinderen was dat ze goede manieren leerden. In haar tijd stonden die gelijk aan zelfbeheersing. Kinderen moesten vooral niet schreeuwen, rennen of – oh horreur – hun verdriet of blijdschap tonen. Deze koningin, de echtgenote van koning George VI, drukte zo een grote stempel op de levens van de Britse koninklijke familie. Wat wij vaak stijf noemen, was voor Elizabeth en haar kinderen normaal. Zelfs de achterkleinkinderen van deze Elizabeth, zoals William en Harry, zijn nog min of meer in de geest van haar regels opgevoed. Toch kan ik soms erg blij worden van het hofleven waar men nog voorkomend met elkaar omgaat en goede manieren op prijs worden gesteld. Als ik lees dat mensen met hun mobieltjes tot minder dan een meter boven het lichaam van mijn neergeschoten collega Peter R. de Vries aan het filmen waren, dan ben ik verbijsterd. Wie doet dat? Heb je dan van huis uit niets meegekregen over wat wel kan en wat niet? Goed, het voorbeeld rond het drama van Peter is extreem. Maar een condoleance via een whatsapp kan ook echt niet. En op mijn verjaardag kreeg ik bloemen met een kaartje waarop stond: ‘H.G.’ Daaronder stond: ‘M. vr. gr.’ en vervolgens de naam van de afzender, ook nog eens verkeerd geschreven. Ik heb het de gever gemeld, aan het einde van een keurig bedankbriefje. Ook al zoiets wat bijna niemand meer doet. Nee, dan ons Hof. Als die wat sturen, is het altijd aan de ’Zeer geachte heer Van der Linden’.

Terug naar Elizabeth. Haar dochters hebben haar vaak verweten dat ze nauwelijks opleiding hadden en dat ze zichzelf vaak dom en onderontwikkeld voelden in een groter gezelschap. Desondanks stimuleerden ze hun eigen kinderen ook weer niet om door te leren. De koningin-moeder zelf heeft er nooit last van gehad. Als perfecte gastvrouw heeft ze vooral een heel gezellig leven gehad. Maar ze hoefde dan ook niet te werken…

Agenda 2021 Koninklijk huis

5 augustus
Op 5 augustus wordt prinses Irene 82 jaar.

Marc van der Linden

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren