Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Dieren hebben zo hun manieren

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, over historische én actuele gebeurtenissen in ons medialandschap.

Door corona is het aantal honden in de Nederlandse huishoudens enorm toe- genomen. In de donkere quarantainetijd waren we op zoek naar afleiding, naar troost en liefde. De hond blijkt nummer één in opbeuren. Dus asiels werden afgestruind en fokkers platgebeld op zoek naar deze trouwe metgezel in allerlei soorten en maten (Zie ook pagina 8.).

Inmiddels blijken veel honden toch niet die trouwe gezellige kameraad. Dat ligt meestal niet aan de hond maar aan het baasje. Mijn eerste schreden in het tv-vak mocht ik doen met het fenomeen Martin Gaus, hondenkenner en dierenliefhebber in optima forma.

In 1981 begon hij bij de TROS met het door hem bedachte ‘Dierenmanieren’. Een programma waarin hij de wanhopige baasjes liet zien hoe ze hun vaak eveneens wanhopige honden en katten moesten verzorgen en opvoeden. Vooral dat laatste bleek een schot in de roos. Menig hondenvriend bleek namelijk onbedoeld een hondenvijand. Martin had feilloos door hoe dat zat. Mensen wilden van een hond een mens maken, terwijl de hond die mens juist als hond ziet. En daar ging het altijd mis. Martin kwam bij mensen thuis te hulp. Zeg maar eerste hulp. Daar zat dan een enorme hond op de bank, de baas weggedrukt in een hoek. “Ja, dat is zijn plek, al jaren, verder is-ie wel lief. O ja, hij ligt ook in bed op mijn plek, ook al jaren. Ik slaap daarom maar op de bank, tenminste als de hond dat niet doet”, zei de iets te veel liefhebbende hondenbezitter. “U moet meer hond, minder mens zijn”, legde Martin dan uit. In minder dan tien minuten had hij de hond en het baasje uitgelegd wat hen al tien jaar dwarszat, namelijk mensenmanieren. Met tips en trucs om de komende jaren gewoon weer naast zijn lief in bed te slapen en de hond in een mand. Twintig jaar lang zou Martin in Nederland honden, katten maar vooral baasjes opvoeden. Ik ben benieuwd hoe het al die coronahonden vergaat en of ze hun baasjes al naar het asiel hebben gebracht. Dieren hebben net als mensen namelijk hun eigen manieren.

Leuke video- en audiofragmenten: zoek via Google naar NPORadio1 en hondengedragscoach (tips om hoe om te gaan met coronahonden), naar Martin Gaus en NHnieuws (interview over hemzelf en hondenmanieren) en zoek op youtube.com naar hondententoonstelling 1941.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren