Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zomer: ideaal voor tv-experimenten

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, over historische én actuele gebeurtenissen in ons medialandschap.

Alleen op een eiland’ met Hans Dorrestijn, ‘Nederland op film’, ‘We zijn er Bijna!’, ‘MAX vakantieman’, ‘Denkend aan Holland’ en nog veel meer. Omroep MAX brengt juist in de zomermaanden juli en augustus heel veel nieuwe programmering. De meeste programma’s van andere omroepen zijn echter gestopt en vervangen voor een hele keur aan herhalingen, herhalingen en nog eens… u raadt het al… herhalingen. “Ook de programmamaker wil zijn oververmoeide voetjes in de zee kunnen stoppen”, zegt men daar. “Daarbij kun je als omroep maar één keer je geld uitgeven en dat wil je doen als de mensen thuis zijn en niet aan de barbecue onder de tentluifel zitten.”

Dat leidt al sinds het begin van ons televisiebestaan tot de beroemde ‘zomerprogrammering’, waarvan het hoogtepunt in herhalingen ligt van half juli – eind Tour de France – tot bijna eind augustus, start van alle scholen. Het leuke van de zomer is wel dat er lustig wordt geëxperimenteerd met allerhande tv-formats en nieuwe presentatoren. Een mooi voorbeeld is in 1968 ‘Zomaar een zomeravond’ van de VARA. Een monter programma waarin gasten met uiteenlopende beroepen de revue passeerden. Als eerste gepresenteerd door Elles Berger. In die tijd wilde de VARA de rol van de omroepsters verkleinen. Als troost mocht Elles laten zien wat zij kon als ‘echte’ presentator in de zomer. Het bleek een succes, mede door de muzikale omlijsting van Tony Nolte en zijn orkest. De show zou in 1974 stoppen, maar werd in de jaren tachtig weer op de zomerbuis gebracht, nu met Jan de Graaff, vader van sportpresentator Dione, en Astrid Joosten.

Ik kan vele zomerprogramma’s noemen die van een experiment een vaste waarde werden in ons kijkschema. Neem ‘Mooi weer de Leeuw’ of het avondvullende ‘Zomergasten’ waarbij één bijzondere gast centraal staat. Ook deze zomer valt er dus naast alle sport best wat op de buis te beleven. En voor je het weet hoor je Gerard Cox zijn nummer 1-hit uit 1973 zingen: ‘t Is weer voorbij die mooie zomer…’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren