Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Trainen vond De Korver onsportief

Naam: Rob Groeneveld
Geboren: 1965 in Rotterdam
Woonplaats: Geertruidenberg
Beroep: Ondernemerscoach. Rob is bezig met een biografie over Bok de Korver.

Van jongs af aan bezoek ik de wedstrijden van Sparta. Eerst aan de hand van mijn vader, tegenwoordig in gezelschap van mijn dochter Puck. Zo’n 25 jaar geleden ben ik begonnen met het verzamelen van Sparta-memorabilia. Inmiddels is mijn verzameling uitgegroeid tot een waar minimuseum. Ik ben in het bijzonder gefascineerd geraakt door één van de grootste Spartanen: Bok de Korver. Hij was de eerste aanvoerder in een officiële wedstrijd van het Nederlands elftal; op 30 april 1905 in Antwerpen tegen België. Ik ben dan ook trots op deze Z.V.C-bokaal, waarop zijn naam staat vermeld als één van de bestuurders van de Zilveren Bal Commissie. De bokaal is een kleine replica van de Zilveren Bal die nu in het Feyenoord Museum staat te pronken.

De Korver was echt de spil van het team en een spelmaker, zowel bij Sparta als het Nederlands elftal. Met Sparta werd hij vijf keer Nederlands kampioen en met het Nederlands elftal won hij tweemaal een bronzen medaille tijdens de Olympische Spelen van 1908 en 1912. Hij voetbalde tot zijn 39ste, hoewel hij nooit trainde. Dat vond hij namelijk onsportief, omdat je op die manier voordeel verkreeg. Hij was van mening dat een tegenstander niet moest worden verslagen met fysieke kracht, maar door snelheid en techniek. Beschaafd als hij was, maakte hij zelden een overtreding. Hoewel het voetbal van toen niet meer te vergelijken is met het huidige spelletje, is de populariteit van Bok wel vergelijkbaar met die van latere sterren als Cruijff, Van Basten, Gullit en Van Persie. Na zijn voetbalcarrière trad hij toe tot het bestuur van Sparta. Daarnaast zat hij in de Rotterdamse gemeenteraad namens de Liberale Vrijheidsbond en was hij referendaris en hoofd Sport en Recreatie van de gemeente Rotterdam. In 1914 trouwde hij met Henriette Jeanette Fruin, met wie hij dochter Annie en zoon John kreeg. Evenals zijn vader speelde John in het eerste van Sparta. In 1939 werd hij uitgezonden naar Nederlands-Indië. Tijdens de oorlog moest hij als dwangarbeider aan de Birma-spoorlijn werken, waar hij aan malaria overleed. Vanwege de dood van zijn zoon raakte Bok depressief en trok zich terug uit het openbare leven. In Sparta-kringen is zijn naam nog altijd een begrip en loopt zijn geest nog steeds warm langs de lijn, zoals Jules Deelder dichtte.

Deze rubriek gaat over voorwerpen waaraan een bijzondere herinnering of gebeurtenis is verbonden.
Een voorwerp dat altijd een plekje in iemands hart én huis zal behouden. Heeft u ook een mooi verhaal?
Laat het ons weten via redactie@maxmagazine.nl o.v.v. ‘Dit gooi ik nooit weg’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren