Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

In tranen door Harry

In de afgelopen weken haalde prins Harry veel­vuldig het nieuws met zijn uithalen naar de Britse koninklijke familie. Na zijn pijnlijke interview met Meghan bij Oprah snapte ik niet waarom hij weer allerlei negatieve uitspraken deed over zijn familie.

Maar uit de documentaire ‘The Me You Can’t See’ (vrij vertaald: Het deel van mij dat je niet ziet) op Apple TV bleek weer eens dat de Britse pers veel uit zijn verband had getrokken. Harry en Oprah hebben een vierdelige serie gemaakt over geestelijke gezondheid. Zijzelf en anderen praten daarin openhartig over een trauma dat de gang van hun leven heeft bepaald. Bij Harry is dat uiteraard de dood van zijn moeder toen hij twaalf was. Voor elk kind is zo’n gebeurtenis ingrijpend, maar om het ook nog eens in het openbaar te moeten beleven, moet afschuwelijk zijn. Harry spreekt vrijuit over zijn falen om het verdriet van de dood van zijn moeder te verwerken en hoe hij drugs en alcohol gebruikte om de pijn te verdoven. Net als bij zijn moeder zorgde het leven als lid van de koninklijke familie voor angst en het gevoel gevangen te zitten in het paleis. Toen zijn moeder dood was en de woede van het publiek zich keerde tegen de andere vrouw van wie hij zielsveel houdt – zijn grootmoeder koningin Elizabeth – gingen hij en broer William op de automatische piloot met de koninklijke familie naar Londen om de monarchie te redden. Maar haal die twaalfjarige voor de geest en dan hoor je hem dit zeggen: “Het was alsof ik me buiten mijn lichaam bevond en gewoon liep te doen wat er van me werd verwacht. Ik liet nauwelijks een tiende van de emotie zien die het publiek langs de kant toonde. Ik dacht steeds: dit is mijn moeder, jullie hebben haar nog nooit ontmoet. Ik was zo boos. Om wat er was gebeurd en het feit dat er helemaal geen gerechtigheid was. Ik wil er niet te veel over nadenken, ik krijg haar er toch niet mee terug.” Een deel van de fotografen die ’s nachts in die tunnel waar Diana verongelukte stonden te fotograferen, stond nu in de persvakken die ze passeerden en volgen hem al zijn leven lang. Harry: “Familieleden hebben gezegd: ‘Speel gewoon het spel en je leven wordt gemakkelijker’, maar ik heb ontzettend veel van mijn moeder in me. Ik heb het gevoel dat ik buiten het systeem sta, maar ik zit daar nog steeds vast. De enige manier om jezelf te bevrijden en uit te breken, is door de waarheid te vertellen.” Harry wilde zijn leven lang al breken met het prins-zijn, vertelt hij in de documentaire. Maar toen Meghan in zijn leven kwam, werd het dragelijker. Voor hem. Zij ging kapot aan de behandeling die ze kreeg van de media en het paleis. Ze wilde een einde aan haar leven maken, maar wilde hem niet nog een keer een vrouw van wie hij hield laten verliezen. Toen Harry dat hoorde, was dat het laatste duwtje om eindelijk voor zichzelf te kiezen en te doen wat zijn moeder ook zo graag had gewild: opnieuw beginnen. Harry raakte me meer dan ik had gedacht. Want zelf deel van de media uitmakend, had ik me zelden druk gemaakt over zijn gevoelens en geestelijke gezondheid. Nu wel.

Royaltyverslaggever Marc van der Linden geeft voor MAX Magazine iedere week zijn visie op het wel en wee van onze Oranjes en de vorstenhuizen in het buitenland. Deze week: groeiend begrip voor de frustraties van de Britse prins Harry.

Marc van der Linden

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren