Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Met genoeg strijdkracht moet het lukken!

Gert Grimmius (69) bezocht 314 wedstrijden van het Nederlands elftal. Hij heeft zelfs een eigen oranje supportersbus. Ook dit jaar is hij weer van de partij. “Het gaat niet alleen om het voetbal, maar ook om de verbinding met anderen.”

11 oktober 1970, Nederland-Joegoslavië. Het werd 1-1. Rinus Israël maakte de gelijkmaker, uit een strafschop. Het is de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal die de toen achttienjarige Gert bijwoont. Als één van de 60.000 toeschouwers zit hij in de Rotterdamse Kuip. Sindsdien bezocht hij als fanatiek supporter vrijwel elke interland. “Hoogtepunt was natuurlijk het EK in 1988, toen Nederland kampioen werd. Een grandioos feest! Dat gold ook voor het WK in Zuid-Afrika in 2010. We zaten toen zó dicht bij de overwinning, maar helaas kwam de bal van Robben op de teen van de keeper terecht.”

Zelf achter het stuur
Gert richtte met zijn goede vriend Fienus Baas de Oranjesupportersvereniging Stadskanaal/Valthermond op. “Om alle supporters mee te kunnen nemen, kochten we een stadsbus uit 1984. Die hebben we volledig omgeturnd tot een Oranjebus. Daarmee bezochten we wedstrijden in Nederland, maar ook in Parijs, Hamburg en Brussel. Ik bestuur hem zelf, want ik haalde in mijn jonge jaren mijn groot rijbewijs.” Bij elke wedstrijd nemen de fans een spandoek met daarop ‘Stadskanaal’ mee, dat prominent in het stadion hangt.
Nooit trammelant
Hoewel Gert ook een seizoenskaart voor FC Groningen heeft, is hij toch vooral Oranjefan. “Het is het familiegevoel, de goede sfeer. Er is nooit trammelant. Ik heb vrienden door heel Nederland gemaakt. We zitten met supporters van andere landen op het terras en ruilen sjaaltjes. Die verbinding vind ik mooi. Rondom de wedstrijden in het buitenland organiseren we excursies, zodat we ook nog wat van het land zien. Het gaat dus niet alleen maar om voetbal.”

Zeker van tickets
Ook dit jaar is Gert weer van de partij. “Als je vaak naar wedstrijden bent geweest, krijg je punten, waardoor je eerder kaartjes mag kopen dan anderen. Bij een EK of WK ben ik dus altijd zeker van tickets. Helaas lukte dat andere supporters uit onze bus niet, want vanwege corona mag maar een kwart van de tribunes gevuld worden. De sfeer zal heel anders zijn; we moeten nu drie keer zo hard juichen.”
Gert woont de eerste drie kwalificatiewedstrijden in Nederland bij, maar heeft voor de zekerheid ook al tickets en accommodaties geboekt voor Boedapest, Bakoe, München en Londen; alle plaatsen waar Nederland mogelijk zou kunnen spelen. “Ik heb goede verwachtingen. Nederland heeft veel kwaliteit in huis. Met genoeg strijdlust moet het lukken om te winnen!”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren