Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Veilig’ rendement op spaargeld bestaat niet meer

Financieel journalist Jaap Roelants behandelt iedere week vragen van MAX-lezers. Deze week onder meer de vraag waar je nog iets krijgt voor je spaarcenten in plaats van er rente over te moeten betalen.

Ons spaarpotje bedraagt ongeveer 40.000 euro, daar zijn we heel zuinig op. Het is echt een appeltje voor de dorst. We hoeven dus bij de bank geen rente te betalen, maar we krijgen ook niks. Is er een veilige manier, met de nadruk op veilig, om toch wat rendement te maken?
J. de Zwart

Nee, eigenlijk niet. Je leest overal handige tips om je spaargeld wel te laten groeien, maar het is nooit zonder risico. Als je het vreselijk vindt om een paar duizend euro te verliezen met beleggingen, moet je er niet aan beginnen. Er worden op de beurs natuurlijk wel grote winsten gemaakt, maar verkijk u daar niet op. Dat gebeurt veelal door beleggers die veel geld hebben en van een paar duizend euro verlies echt niet wakker liggen. Of het gebeurt door jonge mensen die nog alle tijd hebben om verliezen goed te maken. Met spaartegoeden onder de 50.000 euro is het heel moeilijk om ‘veilig’ met beleggingen wat winst te maken.

Je geld verhuizen naar een buitenlandse bank zou iets kunnen opleveren. De Bigbank is dan nog een uitschieter met een rente van 0,4 procent. Maar wie verplaatst z’n spaargeld naar een bank in Estland? Voor een jaarrendement van in uw geval 160 euro? Deposito’s kunnen in het buitenland meer dan een procent rente opleveren. Maar dan staat je geld drie of vijf jaar vast, ook in het buitenland.

Misschien krijg je nog het beste rendement van je geld door er iets duurzaams mee te doen. Dat stukje achterstallig onderhoud in je huis laten doen of die nieuwe auto kopen waar je nog jaren plezier van kunt hebben. Maar: hou altijd die veilige buffer in stand.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren