Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Over de oorlog werd thuis nooit gesproken

Naam: Greetje Oosterhoff
Geboren: in 1943 te Drachten
Woonplaats: Utrecht
Beroep: 47 jaar werkzaam geweest in de gezondheidszorg, sinds 2012 vrijwilliger bij Omroep MAX

Ik bezit een slaapkamerkleed dat in 1950 werd uitgegeven ter gelegenheid van vijf jaar vrijheid in Nederland. Mijn moeder heeft er twee gekocht en die elk aan een kant van het ouderlijk bed gelegd. Toen in 1952 een zus van mijn moeder met haar man en vijf kinderen naar Canada emigreerde, kreeg zij één van die kleedjes als herinnering aan Nederland mee. Daarna hing mijn moeder het andere aan de wand in de gang.

Sinds 25 jaar, na het overlijden van mijn vader, hangt het bij mij thuis. Mijn moeder kocht dus wel een herinnering aan de oorlog, maar er werd thuis nooit over gesproken. Ook niet over de twee Joodse vrouwen die bij ons ondergedoken waren en die ik tante noemde. Kortgeleden heb ik vernomen dat zij na de bevrijding naar Israël zijn verhuisd. Mijn vader was predikant in Drachten en Utrecht. Later werd hij hoogleraar Theologie in Apeldoorn. Hij was altijd aan het werk. Als hij niet in zijn studeerkamer bezig was, gaf hij colleges. Ook zat hij in allerlei besturen en in de weekends preekte hij in nabijgelegen dorpen. Mijn ouders speelden orgel; nog ken ik alle psalmen en gezangen die we zongen. Op zaterdagavond speelden we spelletjes met mijn drie zussen die na de oorlog geboren zijn. Ik heb daar heerlijke herinneringen aan. Voor mij is het kleed een stille getuige van mijn jeugd. Het is wonderlijk dat het rijk in die tijd een kleed uitgaf als herinnering aan de oorlog. Geen voorwerp dat voor de hand ligt, lijkt mij. Ik vraag me af hoeveel ervan gemaakt zijn en hoeveel de tijd hebben overleefd. Het is gemaakt van zuiver wol en de kleuren zijn nog net zo mooi als zeventig jaar geleden. Dus daar moet goed over nagedacht zijn.

Deze rubriek gaat over voorwerpen waaraan een bijzondere herinnering of gebeurtenis is verbonden. Een voorwerp dat altijd een plekje in iemands hart én huis zal behouden. Heeft u ook een mooi verhaal? Laat het ons weten via redactie@maxmagazine.nl o.v.v. ‘Dit gooi ik nooit weg’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren