Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Nog lang niet uitgeteld

Nico Baaijens uit Oosterbeek verzamelt telramen. Dan hebben we het over de mechanische apparaten waar je aan moet draaien. Elektronische vindt hij niet interessant. “Ik heb er nog een stuk of vijftig, de grotere machines heb ik weggegeven. Dat werd allemaal te veel in ons appartement.” Nico werkte onder andere als technisch schrijver bij IBM.

In Nederland, maar ook in de Verenigde Staten. Hij heeft tevens diverse boeken geschreven zoals ‘Rekenen is voor de dommen, Van telramen tot getallenkrakers’. “Ik heb vooral een grote fascinatie voor Japanse telramen. Dat praten we over de abacus. Een telraam met kralen dat je in horizontale of verticale richting kunt schuiven om sommen en zelfs wiskundige berekeningen mee uit te voeren. Het is de voorloper van de elektronische rekenmachine en computer. De abacus is in Japan nog steeds een didactisch hulpmiddel bij het leren rekenen.” Nico is niet zo te spreken over het Nederlandse reken­onderwijs. “Het rekenen wordt door de machine gedaan, maar je moet wel weten hoe het werkt.”

Wilt u ook met uw verzameling in MAX Magazine? Mail naar info@emilebode.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren