Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Mediamagneet Máxima

Toen ik in 1988 begon met het schrijven over koningshuizen was ik één van de weinigen die er fulltime mee bezig kon zijn. Als koningin Beatrix of prinses Juliana een verplichting had, kwamen daar maximaal vier journalisten op af, enkele fotografen en heel af en toe een televisiecamera.

De tijden zijn veranderd. Bij een staatsbezoek gaan er al snel vijftig of meer mensen uit de media mee en bij een ouderwetse Koningsdag stonden soms meer dan honderd vertegenwoordigers van de pers op de lijst. Dat heeft met de veranderde media te maken. Maar de grote aantallen komen vooral door één persoon: koningin Máxima. De Nederlanders zijn gefascineerd door haar. De meeste vrouwen herkennen wel wat in haar: moeder, carrièrevrouw (al voor ze Willem-Alexander leerde kennen), stijlicoon, gek op dansen en zingen, en een goed gevoel voor humor. Ze is tegelijkertijd verre van perfect. Ze heeft vele miskopen in haar kast hangen (of hopelijk al weggegooid).

Ze is temperamentvol;
journalisten waren
getuige van pittige ruzies

Ze moet levenslang opletten met eten. Ze was na haar puberteit gaan roken om minder te snaaien en dat had inderdaad tot gewichtsverlies geleid. Maar toen ze zwanger wilde worden, is ze gestopt. En ze is temperamentvol: journalisten waren weleens getuige van pittige ruzies. Maar ze heeft ook een heel goed huwelijk. Als Willem-Alexander zo was geweest als de Britse prins Charles, had hij nooit geaccepteerd dat zijn vrouw populairder is dan hijzelf. Maar onze koning is nog steeds zo verliefd op zijn vrouw dat hij ervan geniet als de meeste aandacht uitgaat naar zijn vrouw. Tegelijkertijd zie je dat Máxima zich bewust inhoudt sinds haar man koning is. Ze houdt van praten, en doet dat ook veelvuldig, maar als de aandacht naar de koning moet gaan, kijkt ze hem strak aan en zie je haar mond een beetje trots krullen. Dat ze samen intens kunnen lachen, zonder dat iemand weet waarover, is misschien wel het grootste geheim van hun huwelijk. Ons koninklijk huis heeft internationaal ook nooit zo veel in de aandacht gestaan als sinds de komst van Máxima. Wat de koningin ook doet, binnen drie uur nadat Máxima iets in het openbaar heeft gedaan, staat in heel de wereld op nieuwssites minimaal wat voor kleding ze droeg, maar meestal ook wel iets over haar werk. Ik heb door haar invloed het koningshuis zien veranderen. Willem-Alexander is mede door dit gelukkige huwelijk en de steun van zijn vrouw losser en toegankelijker geworden. Het koningshuis levert af en toe regelrechte glamourfoto’s aan de media. De koning en koningin vertellen openlijk over hun privéleven op Koningsdag of bij de fotosessie aan het begin van de zomervakantie. Dat was onder Beatrix ondenkbaar geweest. Met Máxima maak ik ook weleens off the record een praatje, vooral tijdens haar VN-reizen. Dan valt er meestal ook wel wat te lachen. Maar het contact blijft uiteraard formeel. En dat is ook het beste. Eén van de meest gestelde vragen die ik krijg: ‘Is Máxima nou in het echt zo leuk als ze lijkt?’ Maar die kan ik niet beantwoorden. Ze is vriendelijk, benaderbaar en bereid te helpen zodat ik mijn werk goed kan doen. Maar privé ga ik niet met haar om. Het lijkt me niet dat ze dan heel anders is. Maar als ik die vraag echt zou beantwoorden, dan zou ik me verkeerd voordoen.

Marc van der Linden
Royaltyverslaggever Marc van der Linden geeft voor MAX Magazine iedere week zijn visie op het wel en wee van onze Oranjes en de vorstenhuizen in het buitenland. Deze week een portret van koningin Máxima die 17 mei vijftig wordt.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren