Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Máxima’s motivatie

Bij de regioquiz tijdens Koningsdag in Eindhoven streed het koninklijke gezin tegen vier andere beroemde gezinnen uit de regio. Eerder had Máxima al onthuld dat ze een ontzettend fanatiek gezin heeft. Dat hebben haar kinderen waarschijnlijk aan haar genen te danken. Want de Zorreguieta’s speelden in haar jeugd ook spelletjes alsof hun levens ervan afhingen.

De jonge Máxima had nog geen voorstelling van het leven dat ze zou gaan leiden.

Dat schrijft Marcia Luyten in het eerste deel van de ronduit fantastische biografie ‘Moederland’, over de jonge jaren van de vrouw die nu onze koningin is. Ze is al ruim twintig jaar in Nederland, is populair en misschien wel de meest bewonderde vrouw van ons land. Maar wat weten we eigenlijk van haar? We weten dat onze koning de gelukkigste man is van het land – zijn eigen woorden. Ze is de moeder van ons toekomstige staatshoofd en van nog twee leuke dochters. Ze is een stijlicoon, die de Nederlandse mode internationaal in het spotlicht heeft gezet. En ze was bereid om haar voortvarende carrière in de bankwereld op te geven voor een prins van een land waarvan ze de taal niet kende en voor een onbekend leven. Marcia Luyten ontrafelde de familiegeschiedenis van de vrouw die bereid was alles op te geven uit liefde voor een man én om de kans echt iets te betekenen in de wereld. Ze beschrijft hoe Máxima door haar vader leert te netwerken en van haar moeder net te werken. Met de slimheid en charme van Jorge Zorreguieta en de discipline van haar moeder, werkt ze zich overal binnen en maakt ze overal vrienden. Maar na enkele mislukte relaties in Argentinië wil ze het land uit. Ze gaat naar New York om carrière te maken in de bankwereld. Ze werkt hard en feest hard. Totdat ze behoefte krijgt aan een man. Haar nieuwe vriendinnen – rijke jetsetters – besluiten een handje te helpen. En daar eindigt deel één van de tweedelige biografie. Het tweede deel, dat ‘Vaderland’ heet, komt uit in 2022. We weten hoe het afloopt, maar nog niet veel over de eerste ontmoeting. Het boek van Luyten is goed geschreven, leest als een trein en staat vol tot nu onbekende informatie. Je leert de koningin beter kennen en zeker haar drijfveren. Luyten kreeg dan ook hulp van vrienden, oud-collega’s en zelfs familie van de koningin.

Voor de koningin zal het gewroet in haar leven best vervelend zijn

Dat kan alleen als Máxima daarvoor toestemming geeft. De enige kritiek die je kunt hebben op het boek is dat Luyten nog steeds niet álles vertelt. Begin mei verschijnt er in Argentinië een boek van de schrijvers Rodolfo Vera Calderon en Paula Galloni, die ook de geschiedenis indoken. ‘Maxima, de constructie van een koningin’ is vol bewondering geschreven, maar komt óók met feiten die in Nederland nog niet bekend waren, of misschien wel geheimgehouden zijn. Zo trouwden Máxima’s ouders volgens de auteurs pas in de jaren tachtig in Argentinië; ze hebben de huwelijksakte gevonden. En zo zijn er meer nieuwe feiten over de koningin die aan het licht komen. Het boek verschijnt vooralsnog alleen in het Spaans. Voor Máxima zal het gewroet in haar leven ongetwijfeld vervelend zijn. Maar na het lezen van beide boeken is mijn bewondering alleen maar toegenomen.

Royaltyverslaggever Marc van der Linden geeft voor MAX Magazine iedere week zijn visie op het wel en wee van onze Oranjes en de vorstenhuizen in het buitenland. Deze week aandacht voor een nieuw boek over Máxima’s jeugd.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren