Abonnementen service: 035 - 2019505

Lang leve de oudere jongere

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, over historische én actuele gebeurtenissen in ons medialandschap.

1965: de laatste uitzending van ‘Top of Flop’ met in de jury: mejuffrouw Miepe Jansen, lokettiste van de Nederlandse Spoorwegen, Co de Kloet (chef jeugduitzendingen van de VARA), mannequin Sophietje van Cleeff en drummer van ‘beatgroep’ De Torero’s, Rudy Kleyn.

De publieke omroep heeft te veel oude kijkers. Begin mei meldde de NPO dat het populaire geschiedenisprogramma ‘Andere tijden’ veel minder zendtijd krijgt. De reden is dat het een programma is voor oudjes zoals u en ik. Er moet meer op de jeugd gericht worden. Anders kijken die nooit meer tv. Ophef alom. Tegelijkertijd las ik een interview met de legendarische Herman Stok, 93 jaar jong. Hij was de eerste diskjockey op televisie. In 1961 presenteerde Stok een uniek popprogramma voor de jeugd: ‘Top of Flop’. Uitgezonden door de VARA. In het programma werden door een jury pas uitgebrachte singeltjes gerecenseerd en zo werd bepaald of een plaat top of flop was. Speciaal gemaakt voor de jongeren. Toen was men ook al bang dat de jeugd geen tv zou kijken. Het was van meet af aan een succes. Stok en zijn onverbiddelijke flop-toeter en top-bel konden niet meer ongezien over straat. Gillende meisjes waren zijn deel. Datzelfde jaar presenteerde hij ook het eerste echte jeugdpopprogramma op de radio: ‘Tijd voor Teenagers’, bedacht door de creatieve Co de Kloet. Die uitzendingen moesten opgeschoten jeugd naar de publieke omroep trekken. Die jonkies luisterden vooral naar Radio Luxemburg, het eerste echte commerciële radiostation van Europa. De verenigingsraad van de VARA vond het voorstel maar niets. Zij waren voor volksverheffing. Rock-’n-roll had volgens hen niets verhevens. In die tijd werd zelfs de film ‘Rock around the clock’ van Bill Haley in verschillende steden verboden. Het populaire ‘Tijd voor Teenagers’ van de VARA zou tot in het seizoen 1969 te beluisteren zijn. In het geschreven interview met Herman Stok klonk zijn stem nog als zijn jeugdige bel van top of flop. Wat een jeugd sprak daaruit. Toen bedacht ik mij: die niet verheven jeugdige kijkers en luisteraars van destijds zijn de oudjes van nu. Als ze zich nu zo jong voelen als toen, zou ik mij als NPO geen zorgen maken over het gebrek aan jeugd.

Leuke filmpjes en geluidsfragmenten op internet: zoek naar Herman Stok op nhnieuws.nl (interview ‘Televisie veranderde mijn leven’), Herman Stok op wiki.beeldengeluid.nl (zeer uitgebreid portret) en via Google naar Herman Stok Helden van Toen (NTR-radio-interview uit 2012).

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren