Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Koning onder spanning

Een Koningsdag om nooit te vergeten, maar ook om nooit te herhalen.” Met die woorden sloot vorige week koning Willem-Alexander Koningsdag 2021 in Eindhoven af.

Hij doelde op de beperkingen vanwege de coronapandemie tijdens zijn bezoek aan de stad. Er mocht geen publiek bij zijn, maar het gezin liep ook voor het eerst de hele tijd met een microfoon op. Dat zorgde bij hem zichtbaar voor extra spanning, als vader en als koning. Want heel Nederland kon meeluisteren met wat de koning en zijn gezinsleden zeiden en een nieuwe rel zou het koninklijk huis, na een periode waarin de populariteit aanzienlijk was gedaald door onder andere de Griekenland-rel, niet kunnen gebruiken. En toch ging het bijna aan het begin al mis. De koning en zijn gezin arriveerden op de High Tech Campus in een karavaan van oude en nieuwe auto’s. Willem-Alexander reed met Amalia voorop in een oude DAF Kini die hij bij zijn geboorte cadeau had gekregen. Het vakantie-autootje werd niet voor de toenmalige erfprins bewaard, maar veelvuldig gebruikt tijdens vakanties in Porto Ercole. De met rieten stoelen uitgevoerde en zeer open DAF, die in Eindhoven was gemaakt, is nog altijd koninklijk bezit, maar staat in bruikleen in het DAF-museum. Het plan om zo de High Tech Campus op te komen, strandde echter bijna vlak voor het begin. “Tien minuten voor vertrek lekte er benzine uit de motor”, vertelde Geert Vermeer, voorzitter van het DAF-museum. Technici wisten het probleem te verhelpen. Maar de spanning bleef op het gezicht van de koning zichtbaar. Gelukkig hoorde hij niet dat de NPO ook nog met technische storingen kampte, waardoor het gezin soms niet te horen was of er te veel door elkaar werd gepraat. Gelukkig was de koningin wel in haar element. Zij redde de quiz met haar speelse gedrag en haar gedans en geklap tijdens het concert ’s avonds bij de Koninklijke Stallen. Als het Hof echt wat wil veranderen, schaffen ze het Koningsdagconcert – gehouden enkele dagen voor Koningsdag – voortaan af. Het wordt al tientallen jaren georganiseerd in aanwezigheid van meestal het koningspaar en prinses Beatrix. De meeste mensen hebben echter nog nooit van dit concert gehoord en de tv zendt het al jaren niet meer uit, omdat het bedroevend lage kijkcijfers haalde. Het concert op het terrein van Noordeinde had twee miljoen kijkers via internet, een record. Aan het Hof wordt echter getwijfeld of het herhaald moet worden. Er werken veel mensen op het paleis en die zouden dan gestoord kunnen worden. Een beetje rare opmerking, want het concert wordt bij de Koninklijke Stallen gehouden en dat ligt minimaal vijf minuten lopen van het paleis.

De koning stak zijn bewondering voor de mensen die met corona te maken hebben niet onder stoelen of banken. Hij toostte op alle mensen “die ons actief en passief helpen in deze verschrikkelijke coronapandemie.” Actief zijn de zieken, de nabestaanden en thuiszorgers. Met passief doelt hij op de rest van de Nederlanders, die met vaccinaties, mondkapjes en thuiszitten zo snel mogelijk deze ziekte de wereld uit moeten helpen.

Royaltyverslaggever Marc van der Linden geeft voor MAX Magazine iedere week zijn visie op het wel en wee van onze Oranjes en de vorstenhuizen in het buitenland. Deze week deelt hij zijn gemengde gevoelens over Koningsdag 2021.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren