Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ik kan weer bij mijn gevoel

Veteraan Aris (46) hield aan zijn uitzending naar de oorlog in voormalig Joegoslavië een ernstig trauma over. Met behulp van een unieke therapievorm met getrainde honden en paarden leerde hij zijn emoties te reguleren en de regie over zijn leven terug te nemen.

Aris uit Scherpenzeel werd als militair in de jaren negentig uitgezonden naar voormalig Joegoslavië waar toen een burgeroorlog woedde. Aanvankelijk leek hij goed uit deze periode te zijn gekomen, maar 25 jaar later liep hij compleet vast in zijn leven. Hij bleek een posttraumatische stressstoornis (PTSS) te hebben. “Ik dacht de eerste jaren dat ik het allemaal wel aankon, maar de klap kwam toch.” Hij moest hulp zoeken en doorliep verschillende trajecten bij de GGZ. “Toch kon ik ondanks al die therapieën niet goed bij mijn gevoel komen en had moeite grenzen te stellen.”

Getrainde honden en paarden
Een therapeut wees hem op het Domingo House, een nieuw centrum opgericht door Hulphond Nederland waar therapeuten gebruikmaken van getrainde honden en paarden. Therapiehonden en -paarden kun je trainen om fysieke en emotionele stress te herkennen. Door dit gedrag te reflecteren, houdt het dier de cliënt een spiegel voor. Hoofdbehandelaar Petra van Benten van het Domingo House legt uit: “Meestal doen we eerst een aantal sessies met paarden. Die zijn heel groot en laten zich niet commanderen, wat bij een hond wel kan. Het dier is heel intuïtief en scherp op hoe je je voelt en gedraagt. Mensen kunnen zich daar niet voor verstoppen.”

Minutenlang gehuild
Aris: “Bij mijn eerste sessie bleef het paard bij me vandaan, omdat ik te onrustig was. Ik zat vol spanning, maar deed mezelf beter voor dan ik me voelde. Maar daar prikte het dier zo doorheen.” In één van de volgende sessies kwamen het paard en Aris dichter bij elkaar. “Uiteindelijk legde het paard zijn hoofd op mijn schouder. Ik begon te huilen, de frustratie van jaren kwam eruit. Dat heeft wel tien minuten geduurd, zonder dat het paard van mijn zijde week. Het was zó’n bijzonder moment. Mijn vrouw die erbij was, zei dat ze me nog nooit had zien huilen in al die twintig jaar dat we bij elkaar zijn.”

Nazorg
Inmiddels heeft Aris het traject bij het Domingo House van Hulphond Nederland doorlopen en gaat het veel beter met hem. Na jaren van vreselijke nachtmerries kan Aris weer een beetje slapen. Petra houdt wel een vinger aan de pols. “We doen aan nazorg, want het proces gaat uiteraard door, met vallen en opstaan. Maar Aris kan nu zelf weer de regie over zijn leven nemen.”

Hulphond en VriendenLoterij
Wist u dat er in elke straat in Nederland gemiddeld vier mensen kampen met een ondraaglijk trauma, door bijvoorbeeld verwaarlozing, een ongeluk of een overval? VriendenLoterij Bingo en Hulphond Nederland ontwikkelen samen het Domingo House, een veilige plek waar cliënten door middel van therapie met getrainde honden en paarden aan hun trauma kunnen werken.

VriendenLoterij Bingo & Hulphond Nederland | Samen voor een toekomst zonder trauma. Help ook mee.
Ga naar vriendenloterij.nl of kijk op domingohouse.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren