Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een bizar gerucht over Juliana

Royaltyverslaggever Marc van der Linden geeft voor MAX Magazine iedere week zijn visie op het wel en wee van onze Oranjes en de vorstenhuizen in het buitenland. Deze week: nepnieuws is van alle tijden, zo meldden Amerikaanse kranten.

De herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog zijn voorbij, maar er stond in de Amerikaanse pers een aardig artikel dat ik u niet wil onthouden. Franklin Delano Roosevelt was van 1933 tot en met 1945 president van de Verenigde Staten. Ontzettend lang dus en als hij niet tijdens zijn presidentschap was gestorven, was hij nóg langer president geweest. Roosevelt is de enige president van de Verenigde Staten die vier keer gekozen is. Dat record blijft op zijn naam staan, want in 1947 werd de kieswet zo aangepast, dat een president maar eenmaal herkozen kan worden. Op 12 april 1945 overleed Roosevelt aan de gevolgen van een beroerte op 63-jarige leeftijd. Hij is de boeken ingegaan als één van de beste presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis. Jongere generaties kennen hem vooral als de Amerikaanse president uit de musical ‘Annie’, het weesmeisje met wie hij op het einde van de show ’Tomorrow’ zingt. Annie, zo wil dat sprookje, zou Roosevelt geïnspireerd hebben tot diens beroemde New Deal, waarmee hij de Amerikaanse economie uit het slop trok. Wij kennen hem als de oorlogspresident, die in een rolstoel zat en die een speciale band met Nederland had, omdat zijn voorouders er vandaan kwamen. Die speciale band is een sprookje gebleken. Althans: Nederland had geen streepje voor. Roosevelt probeerde zelfs uit alle macht een gesprek over politiek met koningin Wilhelmina uit de weg te gaan. Ze zou er geen verstand van hebben, hij vond haar een ongeleid projectiel en veel te rancuneus. Bovendien had zij zich er volgens de Democratische president gewoonweg niet mee te bemoeien. Wel voelde hij zich verbonden met Nederland vanwege zijn afkomst, waarvan zijn achternaam het beste bewijs was. Hij had veel liever met prinses Juliana te maken. Zij was jonger en liever – twee aspecten die hij zeer in vrouwen wist te waarderen – én had een sterke band met Roosevelts vrouw Eleanor. De twee konden, om in Juliana’s woorden te blijven, urenlang ‘bomen’ over geloof, occulte zaken en… mannen. Wat hier veel minder bekend is, is dat Roosevelt dol was op royalty. Volgens sommige biografen was hij zelfs een beetje verkikkerd op kroonprinses Märtha van Noorwegen, de moeder van de huidige koning Harald en de zus van de zo jong verongelukte koningin Astrid van België. Beiden waren geboren prinsessen van Zweden en echte schoonheden. En dan was er nog de Luxemburgse groothertogin Charlotte, een zeer charmante persoonlijkheid, die dertien jaar jonger was dan hij. De politieke tegenstanders en zelfs partijleden van Roosevelt die vonden dat hij Amerika niet in de oorlog moest meesleuren, gebruikten zijn liefde voor koninginnen en prinsessen dan ook tegen hem. Met name de ‘Chicago Tribune’ ging vaak tegen de president te keer. Hij zou zich laten verblinden door gefonkel van tiara´s en kronen en zelfs belangen hebben bij Wilhelmina´s enorme bezittingen in Nederlands-Indië. Er werd voortdurend ‘fake news’ gelanceerd. Het meest bizarre gerucht was nog wel dat de vanaf zijn middel grotendeels verlamde president een verhouding zou hebben gehad met zowel Juliana als de mooie Noorse kroonprinses. Ik zie Juliana nog eerder samen met Eleanor Roosevelt (1884-1962) en Märtha van Noorwegen (1901-1954) dit lied samen zingen: “Tomorrow, tomorrow, I love you tomorrow…”

Marc van der Linden

Agenda 2021 Koninklijk huis
25 mei – Prinses Laurentien is jarig; ze wordt 55 jaar.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren