Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Meekijken in het nest

Duizenden mensen volgen de belevenissen van ooievaar, merel, bosuil, koolmees en andere broedvogels. Worden ze er zenuwachtig van? Welnee, u mag rustig meekijken. MAX Magazine zocht voor u de leukste ‘natuurtelevisie’ bij elkaar.

 

‘Beleef de Lente’ is de website van Vogelbescherming Nederland waar u het hele broedseizoen lang via webcams kan kijken naar vogels in hun nest. Heel populair is de webcam van pa en ma ooievaar, en hopelijk straks hun kleintjes, op hun hoge ‘wiel’. Van verre zie je de vogels aan komen vliegen om klepperend op het nest te landen. Kijkers doen bijzondere ontdekkingen, zo werd pa ooievaar herkend als dezelfde vogel van vorig jaar, maar ma, voor het oog van alle webcamkijkers door pa bevrucht, is een andere ma dan vorig jaar. Dat wordt nog spannend als de ma van 2020 misschien terugkeert. Gaat pa vreemd of is ma er met een ander vandoor? ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ op hoog niveau.

RELAX-TV
Het leven van de vogels die dag en nacht worden gefi lmd oogt heel relaxed. Maar gaat u even koffi ezetten of naar de wc, dan heeft u misschien nét spektakel gemist. Gelukkig worden die momenten als extra fi lmpjes op de website gezet. Ziet u zelf iets bijzonders? Reageren kan.

STOREND?
Pa en ma ooievaar zijn al druk in de weer. Een steenuil die nu al volop broedt. Nederland waar u het hele broedseizoen lang via webcams kan kijken Hebben vogels last van die camera’s? “Nee”, aldus Vogelbescherming. “Als er ook maar een klein risico op verstoring is door de camera’s, plaatsen we ze niet. Bovendien installeren we de kleine camera’s altijd voordat het broedseizoen begint.”

THUIS KIJKEN NAAR DE WEBCAMS
Beleef de Lente vindt u op beleefdelente.nl
Ook op deze website zijn verschillende broedende vogels te volgen: nestkastlive.nl
Dierentuinen zijn (nog) gesloten. Via webcams kunt u er soms toch een kijkje nemen. Bij de leeuwen van Blijdorp bijvoorbeeld: diergaardeblijdorp.nl/webcams

Of de olifanten in Amersfoort: dierenparkamersfoort.nl/onze-dieren/ live-dieren-kijken
Op de website van de Hoge Veluwe staat de wildcamera altijd aan (klik op: Menu – Ontdek het park – Live: wildcamera) hogeveluwe.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren