Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

MIJN MAN IS OVERDREVEN ZUINIG

In het gezin van mijn man moest vroeger ieder dubbeltje worden omgekeerd. Die zuinigheid heeft hij van zijn ouders meegekregen, want nog steeds is hij heel erg terughoudend met uitgaven. Ik houd hem vaak voor: we zijn al op leeftijd en weleven nu! Maar hij is zo voorzichtig, altijd wil hijiets achter de hand houden ‘voor later’. Daarmee doet hij zichzelf (en mij) tekort.

Mies

Het blijft bijzonder dat hetgeen we van onze ouders leren in onze jeugd, ons hele leven beïnvloedt. De goede dingen die ons leven blijvend zullen verrijken, maar ook de gebruiken en gewoonten die ons niet meer dienen in ons eigen volwassen leven…

Zijn ouders hebben waarschijnlijk de oorlog meegemaakt en dankzij hun zuinigheid hebben ze daarna weer een leven kunnen opbouwen en uw man een goed leven kunnen geven. Dus zijn emotie ten opzichte van geld begrijp ik. Echter, uw standpunt begrijp ik ook; we leven nu.

Mijn advies is om samen alle cijfers naast elkaar te leggen: wat heeft u aan spaargeld, wat komt er iedere maand binnen, uitrekenen wat u echt nodig heeft aan vaste lasten en samen een bedrag bepalen voor onvoorziene uitgaven, zoals apparatuur die in de toekomst wellicht vervangen dient te worden. Op deze manier haalt u de emotionele lading eraf en komen de feitelijke cijfers boven tafel alsmede de fi nanciële ruimte waarmee u kunt ‘spelen’. Is die ruimte er, dan is een complimentje geen overbodige luxe, want die is waarschijnlijk gerealiseerd door zijn zuinigheid.

Maak vervolgens een lijstje met wat u graag zou willen doen met dat geld en zodoende kunt u uw man hopelijk enthousiasmeren om inderdaad nu trots en zorgeloos te genieten van alle leuke dingen die uw beider leven kunnen verrijken.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren