Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Herman Finkers schittert in filmdebuut

Ter afsluiting van Koningsdag zendt MAX op 27 april de luchtige dramafilm ‘De Beentjes van Sint-Hildegard’ uit. Voor de regie tekende Johan Nijenhuis, terwijl de Twentse cabaretier Herman Finkers niet alleen het scenario verzorgde, maar ook de hoofdrol op zich nam.

Met een gemiddelde van één speelfilm per jaar is Johan Nijenhuis de meest pro- ductieve filmregisseur van Nederland. Meestal maakt hij liefdeskomedies (denk aan ‘Toscaanse Bruiloft’, ‘Verliefd op Ibiza’) die amper enthousiaste recensies krijgen, maar het wel goed doen bij het bioscooppubliek dat hunkert naar een avondje romantiek en humor. Met zijn laatste film ‘De Beentjes van Sint-Hildegard’ wist Nijenhuis het iederéén naar de zin te maken. Hij kreeg in bijna alle kranten viersterrenrecensies en de tragikomedie scoorde, ondanks een coronaonderbreking, enorm goed aan de kassa met meer dan 712.000 bezoekers, waarmee het de best bekeken Nederlandse bioscoopfilm van 2020 werd.
 
Hoofdrol voor Herman
Ligt dat succes uitsluitend aan Nijenhuis? Nee. Dat zal hij zelf ook beamen. Het geheime wapen van deze film is natuurlijk Herman Finkers die zijn eerste dragende filmrol vertolkt. Bovendien was de Twentse cabaretier ook verantwoordelijk voor het scenario dat losjes is gebaseerd op een Tsjechische relatiekomedie. ‘De Beentjes van Sint-Hildegard’ heeft beduidend meer diepgang dan de overige films van Nijenhuis. Het verhaal is soms echt geestig, aandoenlijk, ontroerend en herkenbaar. Bovendien heeft de film voortreffelijke acteurs die in sappig Twents de soms droog- komische dialogen aan- stekelijk te berde brengen.  

Gevangen in keurslijf
Finkers speelt zelf de rol van Jan, een ietwat ingedutte man die helemaal onder de knoet zit van zijn bemoederende vrouw (Johanna ter Steege). Zij overdrijft met haar goede zorgen, vertroetelt hem tot en met (‘Nog een koekje bij de thee?’) en merkt niet dat haar echtgenoot zich gevangen voelt in een keurslijf. Om aan dit juk te ontkomen, veinst Jan dementie, wat hem de vrijheid geeft om uit zijn huwelijk te ontsnappen. Het leidt tot een heuse pelgrimstocht met de urn van schoonvader onder zijn arm. 

Dialogen ondertiteld
ndanks de melancholische ondertoon, de religieuze aspecten en bepaalde magisch- realistische intermezzo’s kan er veel gelachen worden om ‘De Beentjes van Sint-Hildegard’.   Voor een belangrijk deel komt dit door de voortreffelijke wisselwerking tussen Twentenaren Finkers en Ter Steege. Voor de rest van Nederland zijn hun dialogen ondertiteld; geen overbodige luxe voor de kijkers die niet in deze regio zijn opgegroeid.  U zult thuis op de bank zeker kunnen lachen om de droogkomische opmerkingen van Finkers die en passant ook nog enkele wezenlijke vragen over dementie aan de orde stelt. Ter Steege, die meestal zwaardere rollen vertolkt, bewijst dat zij als actrice ook uitstekende komische kwaliteiten heeft.  

De Beentjes van Sint-Hildegard 
Dinsdag 27 april om 20.35 uur op NPO 1

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren