Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Tijdens die brand lag ik met het konijn in m’n armen’

Naam: Marga Zwirs
Geboren: in 1967 in Anna Paulowna
Woonplaats: Rotterdam
Opleiding: studeerde ‘docent muziek-zang’ aan het Koninklijk conservatorium van Den Haag
Beroep: eigenaar Zangschool Rotterdam

In oktober 2020 bezocht ik met mijn moeder de huizen in de kop van Noord-Holland waar we vroeger hebben gewoond. Mijn vader werkte in die omgeving als los arbeider in de bollen. Naast een klein salaris kreeg hij kost en inwoning. De vele verhuizingen zullen wel met zijn moeilijke karakter te maken hebben gehad, want overal kreeg hij ruzie.

We hadden het dan ook absoluut niet breed. Ik herinner me dat mijn moeder soms niet at, zodat mijn jongere broer en ik voldoende te eten hadden. Zo kwamen wij op onze nostalgische tocht in de Sluisdijkstraat in Den Helder terecht, waar we naast de winkel van haar schoonouders woonden. Mijn opa was zeilmaker, maar verkocht daarnaast huishoudelijke artikelen.

Natuurlijk vertelde mijn moeder weer het verhaal van de brand toen ik drie maanden oud was. Er was brand in de kolenkachel en de schoorsteen ontstaan, waarop zij naar boven rende en mij uit mijn wieg haalde, waar ik met het konijn lag te slapen. Ze legde me, gewikkeld in een roze dekentje, op de vloer van de winkel en rende terug naar haar huis om allerlei spullen te redden.

Gelukkig kwam de brandweer op tijd, zodat het huis niet geheel afbrandde. ‘En al die tijd’, vertelde mijn moeder, ‘lag jij op de grond in de winkel met dat konijn in je armen.’ Zelf kan ik me die brand natuurlijk niet herinneren, maar door de verhalen daarover heb ik een enorme angst voor vuur ontwikkeld. Wel herinner ik me goed dat ik jarenlang verknocht aan het konijn ben geweest. Nu heeft hij een plaats in mijn boekenkast gekregen. Daar zit hij dan, met die zwarte kraalogen. Mooi is hij niet, maar alleen hij kan me over het ongrijpbare geluksgevoel van mijn jeugd vertellen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren