Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De natuur is populairder dan ooit maar… Dieren willen RUST

Zo rustig als winkelstraten  zijn, zo druk is het in de natuurgebieden. Corona zorgde ervoor dat heel veel mensen de natuur ontdekt hebben. Leuk maar met het broedseizoen voor de deur kan al die drukte voor de kwetsbare dieren problemen opleveren als mensen onvoorzichtig zijn. Kees Loogman vroeg twee boswachters om een reactie.

 

Bijzonder: boswachter Mirjam Eikelenboom mist de mensen tijdens haar werk! “Natuurlijk zijn er door corona veel meer bezoekers in onze natuurgebieden. Ik ben boswachter bij het Zuid- Hollands Landschap en dat betekent onder andere dat ik regelmatig mensen mee mag – ik moet nu zeggen ‘mocht’ – nemen op excursie door onze mooie natuur. Díe mensen mis ik dus, die ik enthousiast kan maken en van alles kan laten ontdekken.” Mirjam en ik lopen op een op donderdagochtend door Ockenburgh, een schitterend landgoed en duingebied bij Den Haag. Ook zonder haar excursies zijn er genoeg mensen die de natuur weten te vinden. “Nou en of! Deze drukte hoort normaal gesproken bij een mooie dag in het weekend. Al die mensen moeten even wat anders, eruit, een frisse neus halen, collega’s of vrienden zien. De echte natuurwandelaars zijn tegenwoordig in de minderheid.”

WANDELAFSPRAAK
Natuur is populairder dan ooit. “En dat is geweldig! Ik vind het heel leuk om alle vragen die mensen hebben te beantwoorden, ‘nieuwelingen in de natuur’ een beetje wegwijs te maken en te merken dat natuur een belangrijke rol in ons dagelijks leven speelt. Dit had niemand ruim een jaar geleden kunnen denken. Als je met een vriendin of collega af wilde spreken, dan deed je dat toch meestal ergens met een kop koffi e of een biertje erbij. Maar nu is het de gewoonste zaak van de wereld dat je met elkaar een wandelafspraak maakt.”

COFFEE-TO-GO
Vaak met een beker coff ee-to-go, zie ik om mij heen. “Inderdaad. Meer mensen, betekent ook: meer afval in de natuur. Die koffi ebekers gaan niet altijd als vanzelf in een afvalbak.” Mirjam heeft daar overigens wel iets aan toe te voegen: “Juist vanochtend kreeg ik een mail van één van onze vrijwilligers: ze gaan een actie op touw zetten om structureel afval op te ruimen in de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap. Ja, wij hebben echt gouden vrijwilligers die ons enorm steunen.”

WAARDEVOL
’s Middags heb ik afgesproken met boswachter handhaving Govert Vroegindeweij. We treff en elkaar langs een weiland. Als ik hem zeg dat zijn collega een beetje moppert over afval in de natuur, beaamt hij dat. “Ik ben het helemaal met Mirjam eens. We zien dat er veel afval wordt achtergelaten in de natuur.” En ook Govert doet vervolgens een positieve duit in het zakje: “Er zijn nu zo veel mensen die de waarde van natuur ontdekken! Het kan niet anders dan dat het draagvlak voor natuur, en vooral voor méér natuur, groter wordt. Overheid, politiek – zij moeten dit signaal serieus oppakken.” Dus meer natuur in Zuid-Holland, en uiteraard in heel Nederland? Govert knikt instemmend en voegt er nog aan toe: “We geven mensen het advies om drukte te vermijden en de wat stillere gebieden op te zoeken… Dan moeten die vierkante kilometers natuur er wél zijn!”

PICKNICKEN
“Kijk, hopelijk gaan die straks nestelen.” Hij wijst me op kieviten die tussen het gras naar voedsel zoeken. “Het is hier nu rustig, maar afgelopen weekend moest ik een groepje vragen om het weiland te verlaten en ergens anders te picknicken. Ik vraag me altijd af of mensen het bordje echt niet gezien hebben, of dat ze doen alsof. Juist in deze tijd ben ik als boswachter handhaving, je mag me ook ‘groene boa’ noemen, extra alert op de plekken waar je vanwege broedende vogels niet mag komen.”

GEDRAAG JE ALS GAST
Beiden stelde ik natuurlijk mijn vraag: wat vinden de dieren – vogels vooral – van de coronadrukte? Mirjam: “Daar hebben ze, zeker nu in het paren, nestelen en hun jongen voeden. Mensen in de buurt betekent ‘gevaar’ en dan gaan ze op de vlucht. Daarom geven we, meestal met bordjes, aan waar rustgebieden en broedterreinen zijn. En het spreekt voor zich dat loslopende honden niet kunnen: van schrik verlaten de vogels hun nest, waardoor de eieren afkoelen. Duurt dat te lang, dan komen de eieren niet meer uit.” Govert: “Jij, ik, wij allemaal zijn te gast in de natuur. Als wij ons als goede gasten gedragen, kunnen we er heerlijk van genieten.” broedseizoen, last van. Voor dieren is rust belangrijk, dan kunnen ze eten, baltsen,

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren