Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Hoe het noodlot toesloeg in zijn leven

Op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart interviewt de bekende parlementair journalist Ferry Mingelen (‘Den Haag Vandaag’, ‘NOVA’, ‘Nieuwsuur’) oud-politici die nu met enige afstand het gekrakeel aan het Binnenhof beschouwen. Deze week: ex-staatssecretaris Henk Bleker, die privé een dramatische periode doormaakte.

Henk Bleker klinkt verontwaardigd: “Je ziet op tv alleen maar witte jassen praten over aantallen ic-opnames en vaccinatie percentages. Er is veel te weinig aandacht voor de eff ecten die de lockdown heeft op mensen, jongeren, die de eenzaamheid niet aankunnen.” Zijn verontwaardiging is begrijpelijk. Het coronabeleid heeft tot een tragische gebeurtenis geleid in het leven van oud-CDA- politicus Henk Bleker (67). Het noodlot trof niet hemzelf, maar zijn zoon Hans. Die overleed in juni vorig jaar, 34 jaar oud. Niet direct door het virus, maar mede als gevolg van de coronamaatregelen.

‘Hij zag geen uitweg’
“In het voorjaar moest Hans stoppen met zijn werk, omdat hij verkouden was. Hij wilde zich dolgraag laten testen om erachter te komen of hij corona had, maar daar waren toen onvoldoende mogelijkheden voor. In de toch al donkere periode van de eerste golf verloor hij in één keer zijn werk, zijn dagelijkse contacten met collega’s. Een gevoel van uitzichtloosheid en isolement overmeesterden hem. Dat werd hem uiteindelijk fataal.”

‘Vanuit het niets’
Het was dezelfde zoon die Bleker een jaar eerder nog van een wisse dood redde. “Het gebeurde vanuit het niets. Ik had de dag daarvoor nog tientallen kilometers gewandeld, voelde me harstikke goed en toen gebeurde het. Drie schokken ter hoogte van mijn sleutelbeen. Ik wist direct dat het mis was. Hans was bij me in de buurt en belde zeer alert 112. Het bleek een gescheurde aorta. Vijf minuten later in het ziekenhuis en het was voorbij geweest. Ik heb ontzettend veel geluk gehad.”Bleker is nog vol lof voor zijn behandeling. “De gezondheidzorg in ons land voor mensen met lichamelijke klachten is heel goed, maar voor mensen met psychische problemen is die ver onder de maat. Dat is een schande. Tekort aan crisisopvang, wachtlijsten en personeelstekorten. Bij Hans vonden we later een brief van de GGZ, voor een afspraak over drie maanden… Ik neem individuele medewerkers niks kwalijk. Het is het systeem dat niet deugt En juist nu kan dat dramatische gevolgen hebben.”

Onverwacht
Bleker verliet in 2012 de actieve politiek na een lange carrière bij het CDA; hij was provinciebestuurder in Groningen, plaatsvervangend partijvoorzitter, kandidaatlijsttrekker (‘Heerlijk, helder, Henk’) en staatssecretaris van Landbouw. Tegenwoordig heeft hij genoeg tijd voor zijn kinderen Freerk en Mettina uit zijn eerste huwelijk en zijn jongste dochter Janna (4). “Ik ben geen oppasopa, maar een zeer actieve vader.” Janna is geboren uit zijn tweede huwelijk met de 32 jaar jongere ‘NRC’-journaliste Barbara Rijlaarsdam. Hun relatie stuitte destijds op veel scepsis op het Binnenhof. “We zijn inmiddels vijf jaar gelukkig getrouwd. Dat hadden ze in Den Haag niet verwacht”, grijnst hij.

In de zonnepanelen
Tussen het vaderen door is Bleker actief als directeur van een bedrijf dat zonneparken aanlegt op het boerenland. Is dat niet vreemd voor iemand die altijd streed tegen het stikstofbeleid van dit kabinet en voor het behoud van landbouwgrond? “Dat verwijt hoor ik wel eens, maar ja, boeren willen het zelf. Zo kunnen ze hun bedrijf rendabel maken of op een goede manier stoppen. Ik geef toe, het landschap wordt er niet mooier door, maar het is niet voor eeuwig. Na 25 jaar kunnen die zonnepanelen weg, dan zijn er weer nieuwe energietechnieken en kan de grond weer voor voedselproductie worden gebruikt.”

Baudet ‘geen grijze muis’
Over het omstreden landbouwbeleid had Bleker de afgelopen jaren regelmatig contact met Thierry Baudet. “Ik ontmoette Thierry op de grote landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn. Daar heb ik urenlang met hem gesproken. Hij is geen grijze muis, daar hou ik wel van. We hebben een buitengewoon goede relatie. Nog steeds. Ik sprak hem gisteren nog.” Maar is de liefde voor Baudet niet bekoeld door diens racistische appjes waarover recent opschudding ontstond? “Ik heb hem vaak gezegd dat hij als publiek fi guur moet opletten met wat hij zegt.  En hij moet ophouden met die app-groepjes. Die zogenaamde humor is allemaal foute cynische kroegpraat. Maar dat is niet de werkelijke Thierry. Ik ben ervan overtuigd dat het geen foute man is, anders had ik hem al lang geblokkeerd.”

Nog steeds twijfel
De oud-CDA-voorman overwoog de afgelopen maanden zelfs zijn politieke nest te verlaten en op Baudet te stemmen bij de komende Kamerverkiezingen. Hij ziet graag een sterke partij rechts van de VVD. Forum voor Democratie had dat volgens hem kunnen zijn, maar die is nu door ruzie uit elkaar geploft. “Thierry heeft die invloedrijke positie verloren laten gaan, ook door eigen toedoen. Dat kwam heus niet alleen door de boze buitenwereld, maar de media maakten ook wel jacht op hem.” Nog steeds twijfelt Bleker op wie hij gaat stemmen. Wordt het Baudet – “Zijn opvattingen over klimaat en massa-immigratie vind ik echt relevant als tegengeluid” – of wordt het toch de praktische bestuurlijke invloed van het CDA “Met sterke Kamerleden als Pieter Omtzigt en landbouwwoordvoerder Jaco Geurts. Ik weet het nog niet, maar ik kom wel weer dichter bij het oude nest.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren