Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Harry in voetsporen Diana

Koningin Elizabeth heeft een streep gezet door de onderhandelingen die al een jaar met Harry en Meghan werden gevoerd over hun rol na hun verhuizing naar de Verenigde Staten.

Daar wonen ze nu, even buiten de stad Santa Barbara in het miljonairsplaatsje Montecito in een prachtige villa met een enorme tuin. Die hadden ze kunnen betalen van het voorschot van de zender Netfl ix waar ze een contract van honderd miljoen dollar hebben getekend voor allerlei producties die de komende jaren op de zender zullen komen.

Als ik de baas van Netfl ix was, had ik in die deal ook een groot interview gepland. Maar nee, dat ging naar CBS waar Oprah Winfrey het interview afnam. Oprah is een goede vriendin van het paar. Dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat zij veel meer weet en dus ook meer mag vragen. De hertog en hertogin zullen zich bij hun vriendin ook veiliger voelen en dus minder een blad voor de mond nemen. Maar zelfs vrienden moeten niet te kritisch worden.

Voor de uitzending van het interview op 7 maart was al een rel ontstaan. In de korte tijd dat Meghan in Londen woonde, versleet ze twee persoonlijk assistentes, die ze uiteindelijk weg wist te pesten. Omdat ze zelf in een kort clipje van het toen nog uit te zenden interview zegt dat ze ook ten paleize door personeelsleden was vernederd, dook er ineens een brief uit 2018 op van een andere voormalige medewerker van Harry en Meghan. Daarin beweert deze Jason Knauf dat Meghan personeelsleden met een vlekkeloze reputatie had weggewerkt. En hij kon het weten, want hij was destijds verantwoordelijk voor de hofhouding.

Dat de brief vlak voor het interview met Oprah, dat twee weken voor de uitzending werd opgenomen in de tuin voor hun huis in Montecito, naar buiten kwam was uitermate pijnlijk. Knauf runt namelijk inmiddels de stichting van prins William en diens Kate. Hoewel de brief al drie jaar oud is, deed Knauf geen moeite om zijn verklaring te bagatelliseren. En daarop gelastte de Queen meteen een onderzoek naar de pestclaims uit die periode. Uit dat onderzoek moet naar voren komen of er gepest is en wie daarmee te maken heeft gehad. Een opmerkelijke stap, zeker omdat het een onafhankelijk onderzoek moet worden en het ook kan zijn dat een lid van de koninklijke familie, in dit geval Meghan, als schuldige uit de bus komt.

Voor Elizabeth was de maat echter al vol toen ze hoorde dat haar kleinzoon en zijn vrouw over de stormachtige tijden na hun huwelijk zouden gaan praten op televisie. Vijfentwintig jaar geleden deed prinses Diana hetzelfde bij een interview bij de BBC. Het leidde ertoe dat de Queen vond dat Charles en Diana moesten scheiden – op dat moment leefden ze alleen gescheiden van tafel en bed – en dat de prinses niet meer voor het koninklijk huis kon optreden. Toen Elizabeth hoorde van het Oprah-interview gebeurde hetzelfde met Harry en Meghan. Wie zich niet meer aan de paleisdiscipline houdt en zonder overleg met de beroemdste interviewster ter wereld de vuile was gaat buiten hangen, kan geen deel meer uitmaken van het koninklijk huis. Dat ben ik helemaal met de koningin eens.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren