Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een kast vol matroesjka’s

Roelie Tempelman-Makkinga uit Ommen verzamelt matroesjka’s. Ze heeft er inmiddels circa 200 en die staan in een vitrine in haar woonkamer.

Matroesjka’s zijn holle houten poppetjes die onderdeel zijn van een reeks steeds kleiner in elkaar passende poppen. Roelie: “Ik vind de poppetjes en afbeeldingen mooi. Ze komen oorspronkelijk uit Rusland, maar worden nu ook in Polen, Tsjechië en natuurlijk China gemaakt.

Het is vooral in Rusland een populair souvenir.” Roelie heeft enkele zeldzame, zoals drie antieke en met de hand gemaakte matroesjka’s. “Een matroesjka bestaat minimaal uit drie en maximaal uit twaalf poppetjes. Het gemiddelde is zeven of acht poppetjes.” Traditioneel worden vooral boerenmeisjes of -jongens op de poppetjes geschilderd.

Het buitenste poppetje is vrijwel altijd in traditionele kleding gestoken. Roelie: “Ik heb de poppetjes weleens geëxposeerd en toen zijn ze allemaal uit elkaar gehaald. Dat is een heel bijzonder gezicht, maar je hebt wel veel ruimte nodig.” Magazine, stuur dan een e-mail naar info@emilebode.nl Wilt u ook met uw verzameling in MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren