Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘ We hebben ons leven aan die koffiemolen te danken’

Naam: Corrie Bijl-Lengton
Geboren: in 1928 in Vlaardingen, waar ze nog steeds woont.

Mijn ouders hadden een melkwinkel met kruidenierswaren in de Havenstraat in Vlaardingen. Vanaf het uitbreken van de oorlog dreef mijn vader handel met de boten die in de haven aanmeerden. Tijdens de hongerwinter in 1944 viel die handel echter stil, zodat we nog nauwelijks te eten hadden. Nadat hij in de gaten kreeg dat de boeren in de omgeving hun tarwe niet meer met hun molens konden malen, plaatste hij een bord in de etalage: ‘Hier maalt men tarwe’. Hij beschikte namelijk over een koffiemolen waar een pond koffie in gemalen kon worden. Als tegenvergoeding vroeg hij een half ons tarwe voor een kilo gemalen tarwe. Het liep algauw storm, zodat hij een héél ons als vergoeding kon vragen. De hele dag draaide hij aan de molen, wat een ontzettend zwaar karwei was. Bovendien kwam het hele huis onder het stuif van het meel te zitten. Mijn moeder bakte het brood in een juspan op een kacheltje. Toen nergens meer hout te verkrijgen was, kwam mijn broertje van zeven op het idee oude schoenen van de vuilnisbelt te halen – hij had ze daar zien liggen. We gingen er met een tas en schop naartoe en in het vervolg bakte mijn moeder brood op het vuur van oude schoenen. Het gaf echter zó’n stank, dat ze het kacheltje in de steeg naast ons huis moest zetten en daar het brood bakte. De hele buurt stonk ernaar. Maar je kan zeggen dat we ons leven te danken hebben aan deze koffiemolen, die voor altijd in de familie zal blijven.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren