Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Vijverprimeur op Valentijnsdag

Het gebeurde op Valentijnsdag, de dag van de liefde nog wel. En ook nog eens op een zondag én om iets van het Koninklijk Huis. Uit frustratie liet ik een krachtterm vallen.

Geen fraai moment, maar in een column waarin ik ook weleens minder mooie kanten van anderen beschrijf, moet ik ook eerlijk zijn over mezelf. En de dag begon zo goed. Facebook en Instagram van het Koninklijk Huis plaatsten een ontzettend leuke, intieme foto van de koning en de koningin op de bevroren vijver bij Paleis Huis ten Bosch. In het bijschrift stond dat de koning op dezelfde plek als twintig jaar daarvoor zijn aanzoek nog eens had overgedaan. Toen op 19 januari en nu op Valentijnsdag.

Hartstikke leuk en romantisch natuurlijk, al had ik stilletjes gehoopt dat we in plaats daarvan het gezin nu op de schaats of op een slee in eigen land zouden zien. Mooie Holland-promotie ook, want eerlijk gezegd kunnen we die foto’s uit Lech inmiddels wel dromen. Nee, het ging om de plék van deze vijverfoto. Toen eind maart 2001 de verloving van Willem-Alexander en Máxima bekend werd gemaakt, vertelden zij zelf dat het huwelijksaanzoek op de bevroren vijver van Huis ten Bosch had plaatsgevonden. Ik weet niet of u de tuinkant van het paleis op het vizier heeft staan, maar voor het paleis ligt een aanzienlijke vijver met in de lente en de zomer een mooie fontein. Na die persconferentie ging iedereen – ook ik – ervan uit dat het om die tuinvijver ging. Rond het huwelijk kwam al de eerste twijfel, toen de aanstaande bruidegom het had over ‘een vijver met troep’, ‘een tuinhuisje’ en zelfs ‘enkele wakken’.

Zou er in die prominente vijver troep hebben gelegen en waar was dat tuinhuisje waar hij rozen en champagne had klaargezet? Twee jaar geleden, tijdens de eerste fotosessie van het gezin op Huis ten Bosch, kwam de koning even bij een klein groepje journalisten staan, toen zijn echtgenote en dochters voor de bewuste vijver poseerden. Ik stond erbij toen een collega vroeg: “Is dit nou de beroemde vijver?” “Nee, nee, nee”, antwoordde de koning en liep weer richting zijn gezin. “Waar dan wél?”, vroeg ik nog snel. En hij wees naar een stuk bos voorbij de Wassenaarse vleugel. Leuk om nog eens iets mee te doen in deze column, dacht ik.

Daar was nu, twintig jaar na die verloving, het uitgelezen moment voor. Het is altijd leuk als je je lezers iets kunt vertellen wat nog niet algemeen bekend is. Op Valentijnsdag verscheen dus die leuke nieuwe Instagram-foto van het paar. En heel Nederland wist al wat ik als ‘vijverprimeur’ had gehoopt te kunnen brengen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren