Abonnementen service: 035 - 2019505

TV VAN TOEN: Sneeuwwit lichtpunt

Nederland wordt al eeuwen gek als de eerste sneeuw valt. Thuis voelen we bijna geen groter geluk wanneer het gordijn opengaat en een prachtig onontgonnen wit sneeuwtapijt zien. We zijn niet de enigen die dat beeld koesteren. In ons archief zijn unieke oude winterbeelden rijkelijk aanwezig.

Veel amateurbeelden. Dat is niet onlogisch. Film was begin 1900 zeer duur. Je wilde alleen de mooiste momenten vastleggen. Een sneeuwlandschap was zo’n moment. De titels van voor 1940 zijn vooral vrolijk: ‘IJspret’, ‘Winterplezier’ of wat te denken van ‘IJsvermaak in klederdracht’.

Na de oorlog nam het verkeer toe en legde de camera ook vaker de ongemakken en auto-ongelukken door gladde wegen vast. Plezier bleef wel voorop staan, zoals de unieke overtocht over het bevroren IJsselmeer per auto in de strenge winter van 1962-63. Diezelfde winter zorgde ook voor ultiem schaatsheldendom door het vastleggen van de ontberingen tijdens de twaalfde Elfstedentocht.

De naam van winnaar Reinier Paping was voor eeuwig in het ijs gebeiteld. Mede doordat heel Nederland letterlijk kon zien hoe hij zijn strijd tegen de elementen won. Die uitzending was een technisch huzarenstuk, dat even knap door de jonge Koos Postema aan elkaar werd gepraat. Banden moesten door het barre weer naar de studio in Bussum. De laatste Elfstedentocht in 1997 was niet minder makkelijk om te maken. De kijker werd op het puntje van zijn stoel gehouden, onze eigen soort van Tour de France: Toer de Fries.

Van juichend dorp naar ander juichend dorp alsof je zelf meeschaatste door een plaatje van een landschap. Zo’n sneeuwlandschap fl eurde ook het huwelijk van Pieter en Margriet op. In het gure winterweer van januari 1967 maakten vorst en ijzel het letterlijk een wit sprookjeshuwelijk. Miljoenen Nederlanders volgden dit in de warmte van hun huiskamer. Met een fi lm- en fotocamera in de smartphone van nu heeft Nederland de afgelopen week meer sneeuwplaatjes gemaakt dan ooit. Ik kan er geen genoeg van krijgen, van dit sneeuwwitte lichtpunt in deze donkere tijden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren