Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Toch nog een keer Poch

Vorige week moest u mijn column even missen. Hoofdredacteur Peter Contant vond het beter een politiek redacteur de kwestie rond een geheimzinnig telefoontje in de zaak Poch te laten duiden.

Toch heb ik ook wel een mening over die kwestie. Als er al iemand met de heer Manschot van Eurojust heeft gebeld, dan weet ik zeker dat dat niét iemand van het toenmalige kabinet van de koningin is geweest. Hoe dan?

Gewoon door de feiten uit het dossier. Een medewerker had geweten dat de Engelstalige benaming van het kabinet ‘The King’s/Queen’s Offi ce’ is en niet ‘The cabinet of Your Majesty’ (Kabinet van Uwe Majesteit). De geheimzinnige beller, een vrouw, sprak over ‘Máxima’ en gebruikte het woord ‘zielig’. Bij het kabinet, intermediair tussen de ministeries en het Koninklijk Huis en rechtstreeks vallend onder de minister-president, werken juridisch zeer goed onderlegde mensen. Die hebben het niet over ‘zielig’ als ze praten met een jurist als een offi cier van justitie. Een toekomstige koningin bij haar voornaam benoemen is evenmin iets wat daar zal gebeuren.

Maar goed, sommige mensen zijn gemakkelijk voor de gek te houden. De jonge offi cier van justitie die het telefoontje kreeg, maakte geen notities en noteerde geen naam. Zijn secretaresse had dat evenmin gedaan. Nog vreemder is het dat hij werd gebeld in een fase dat er eigenlijk nog geen zaak was. En waarom belde men met hem? Als je wilt dat de inhoud van de krant beter wordt, neem je toch ook geen contact op met de bezorger?

Met alle respect, maar deze offi cier moest wachten op besluiten van hogerhand en die dan mogelijk uitvoeren. Beïnvloeden kon hij niets. Er is intensief onderzoek gedaan naar dat anonieme telefoontje. Bij het kabinet van de koningin, bij de dienst Koninklijk Huis en zelfs bij de drie belangrijkste leden: Willem-Alexander, Beatrix en Máxima. Ook werden alle databases gecheckt. Ik ga ervanuit dat goed wordt bijgehouden welke telefoontjes er rondom de Oranjes uitgaan en binnenkomen.

Er kwam helemaal niets uit dat onderzoek. En toch beheerste het ’t nieuws. Waar het in de ochtend eerst om een ‘mysterieus telefoontje’ ging, zei Vanessa Lamsvelt ’s avonds bij ‘Een Vandaag’ onomwonden dat ‘medewerkers van het Koninklijk Huis’ geprobeerd hadden de zaak Poch te beïnvloeden. En natuurlijk zijn er dan altijd wel Kamerleden te vinden die voor de camera willen zeggen dat ze eisen dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. Maar dat was dus al gebeurd. Vooral de opmerking dat het zo ‘zielig’ voor Máxima zou zijn, liet me niet los. De koningin heeft in Nederland en Argentinië gesproken met de Dwaze (Groot)moeders, wier (klein)kinderen tijdens de jaren dat haar vader een burgerminister was, zijn verdwenen. Ze heeft haar vader zelf uitgelegd waarom zij vond dat hij niet naar de inhuldiging van Willem-Alexander als koning kon komen. Toen de zaak Poch speelde, zeiden velen dat de piloot geruild was voor Jorge Zorreguieta. Nederland zou helpen bij de uitlevering van de piloot als Argentinië de vader van Máxima met rust zou laten. Argentinië heeft nooit enige moeite gedaan om Zorreguieta voor de rechter te krijgen. Die arme mijnheer Poch is door opmerkingen van collega’s in de ellende gekomen. Maar als je een kwestie in de publiciteit wilt houden, haal je er het Koninklijk Huis bij. De voorpagina’s volgen vanzelf.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren