Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Twee posities op het bord zijn monumenten voor overleden medespelers’

Naam: Hans Schoonderbeek
Leeftijd: 67
Woonplaats: Rotterdam
Beroep: Hans is werkzaam bij Smeertechniek Rotterdam

Wat ik nooit zal weggooien, zijn de tinnen wielrenners van twee van mijn overleden vrienden, Hans en Martin van Lier. Zij hebben de basis gelegd voor ons wielrenspel Demarrage, dat we al meer dan 35 jaar met een vriendenclub spelen.

Het is niet uit te leggen hoeveel plezier we op deze avonden beleven. We lachen en schelden wat af en het blijft onverminderd spannend. Inmiddels zijn we allemaal gepensioneerd, maar het spel blijft voor mij het hoogtepunt van de maand. Door de jaren heen hebben we zo veel regels en mogelijkheden verzonnen, dat het bij elkaar een boekwerk is. Het kan dan ook eigenlijk alleen nog maar door ons gespeeld worden en nog regelmatig discussiëren we over hoe bepaalde regels geïnterpreteerd moeten worden.

Demarrage is een bordspel dat met twee dobbelstenen en drie wielrenners per deelnemer wordt gespeeld. We rijden een Tour de France, waarbij alle ingrediënten van de echte Tour ook bij ons voorkomen: kasseien, valpartijen, demarrages, al dan niet geldelijke afspraken, klimmen, afdalen en sprinten. Zelfs dopinggebruik is aan de orde. Omdat het met dobbelstenen wordt gespeeld, speelt geluk een rol, maar zonder tactisch inzicht maak je weinig kans. Zo heeft één van ons nog nooit gewonnen.

Tot aan zijn ziekte hield Martin de administratie bij. Vroeger bracht hij de uitslagen en standen zelf rond. Dan hoorde je de envelop in de gang vallen en rende je ernaartoe om de stand te bekijken. Tegenwoordig houd ik de administratie bij en verzend de uitslagen per e-mail. We zijn nog met ons vijven over. Op het bord zijn twee plaatsen ingericht die als monument van Hans en Martin dienen. Kom je daar met een wielrenner op, dan kost het je een minuut om daar een bloemetje te leggen. Geen van ons die dan moppert.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren