Abonnementen service: 035 - 2019505

TV VAN TOEN: Staat u allen klaar?

NIEUW! Op deze plek schrijft Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, elke twee weken een column. Aan de hand van een bijzondere foto uit het archief van Beeld & Geluid geeft hij zijn visie op historische én actuele gebeurtenissen in ons medialandschap.

 

Begin januari nemen we ons van alles voor. Gezonder leven staat meestal bovenaan. Halverwege de maand hebben de meesten dat voornemen opgegeven.

Ik behoor daar de laatste jaren ook toe. Ik mis een soort van coach. Mijn vader had die wel. Die schalde jarenlang uit de radio, iedere ochtend om 7.15 uur precies. Het was de onmiskenbare stem van gymnastiekleraar Ab Goubitz. Vrolijk ingeleid door de even onmiskenbare, live door Arie Snoek (en later Jacques Schutte) gespeelde, pianotune van het programma ‘Ochtendgymnastiek’.

“Goedemorgen luisteraars, staat u allen klaar?”, was Abs vaste openingszin waarna een heus spektakel van muziek en gymnastiekoefeningen door de ether vloog. “Om en om en strek en buig…” Het was bijna een ballet, zoals mijn vader daar vijftien minuten stond te zwieren, te zwaaien en uiteindelijk te zweten. Ik zwierde vaak met hem mee.

“Meneer Ab kun je niet weigeren”, sprak mijn oude. Met ons vonden vele anderen dat. Honderdduizenden stonden te strekken en te buigen. De eerste uitzending van ‘Ochtendgymnastiek’ was bij Radio Herrijzend Nederland op 1 december 1945. Ruim 9.000 afl everingen en dertig jaar later zou Ab stoppen vanwege zijn pensioen. Het programma werd daarna tot 1983 gepresenteerd door Tanny van Rossem met Rudy van Houten aan de piano.

Het programma moest meebewegen met de tijd en werd omgedoopt in ‘NOS Sportief.’ De pingelende piano vervangen door cd-muziek. En Ab werd topatlete Olga Commandeur. We strekten ons een hoedje. In 1992 besloot de NOS het programma te stoppen. Maar ze hadden geen rekening gehouden met de vele in bad- en woonkamers meebewegende luisteraars. Die kwamen in protest en in 1994 stond iedereen weer in de ochtend te rekken en te strekken. In 2001 verdween het programma defi nitief van de radio. Het zijwaarts teen aanraken kon toen al een jaar via tv: ‘Nederland in Beweging’. Springen met Olga. Nog steeds. Mijn vader en ik hebben het een keer geprobeerd bij de tv. Samen kregen we de slappe lach. Vanaf dat moment is het misgegaan met ons januarivoornemen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren