Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

In naam van de koning

Voor een koninklijke familie is de naam van het Huis zo’n beetje het allerbelangrijkste. Daar kom je niet aan, zou je denken. Toch wordt er fl ink mee gerommeld.

In Nederland gebruiken de zonen van prinses Margriet bijvoorbeeld als achter naam Van Oranje, maar heel correct is dat niet. Bij hun geboorte kregen ze de persoonlijke titel Prins van Oranje-Nassau, maar als achternaam werd net als bij gewone burgers Van Vollenhoven toegevoegd.

Toch begrijp ik wel waarom ze Van Oranje gebruiken: dat oogt toch een stuk exclusiever dan Van Vollenhoven! En bovendien worden ze nu eenmaal ook als ‘dé Oranjes’ gezien. De kinderen van de prinsen dragen echter allemaal een andere achternaam. Zo hebben de kinderen van Maurits de achternaam Van Lippe Biesterfeld van Vollenhoven gekregen, terwijl de kinderen van zijn broers weer ‘gewoon’ Van Vollenhovens zijn. In Engeland is ook fl ink gerommeld met de naam van de koninklijke familie. Die wás ooit Saksen-Coburg en Gotha, maar deze naam werd in 1917, vanwege de door de EersteWereldoorlog grote anti-Duitse sentimenten in Engeland, omgewisseld in Windsor.

Die naam wordt nog steeds gebruikt, maar het kan zijn dat Charles daar verandering in gaat brengen als hij koning wordt. Hij is namelijk een Mountbatten-Windsor. Ook die naam is recent gefabriceerd. Windsor verwijst naar Elizabeth. En Mountbatten verwijst naar prins Philip. Hij was weliswaar een Griekse prins, maar die koninklijke familie had weer een te Duitse achternaam: Schleswig-Holstein- Sonderburg-Glücksburg. Geen naam die goed lag in Engeland. Philip besloot dus de naam van zijn moeder aan te nemen, toen hij Brits staatsburger werd om met Elizabeth te trouwen. Zij was een Battenberg, maar die naam werd in 1917, lang voordat Elizabeth en Philip zouden trouwen, al Engelser gemaakt door het gewoonweg te vertalen: Battenberg werd Mount(berg)-Batten. Vreemd? Bedenk dan dat de naam Oranje ook het resultaat is van vele moderniseringen. Het begon ooit als Arausio en werd via Oringis, Orange, Oranghien uiteindelijk het nu zo bekend en historisch klinkende Oranje.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren