Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een gesprek over Máxima

In het winkelcentrum werd ik aangeklampt door een mevrouw die behalve allerlei lieve opmerkingen ook “een belangrijke vraag” had. Ze wilde weten waarom Máxima niet meer naar Argentinië gaat.

Ik was volledig overvallen door de vraag en had er zelf nog helemaal niet aan gedacht. En dat zei ik ook eerlijk. De dame, die zich te weinig aantrok van het afstand houden, had mijn hand inmiddels vast en kneep er even zachtjes in.

Alsof ze me extra wilde aansporen hier een grote kwestie van te maken. Ik zei dat het me niet eentwee- drie voor de geest stond wanneer de koningin er voor het laatst was en dat ik me afvroeg waarom het die mevrouw zo interesseerde. Ze nam ineens afstand en keek me een tikkeltje verontwaardigd aan. “Jij bent toch de royaltydeskundige”, zei ze bijna spottend. “Nou dan kennelijk niet, want ik heb geen idee.

En ik weet het zeker ook niet altijd als ze gaat. Meestal hoor of lees ik dat pas achteraf.” De dame keek inmiddels getergd en ik voelde me schuldig. ‘Sorry, maar ik heb ook niet op alle vragen meteen een antwoord paraat.” “Ze vergeet haar moeder”, zei ze zachtjes. Haar gezicht was asgrauw geworden. Ik gaf haar mijn kaartje en vroeg of ze me die avond even wilde bellen.

Dat gebeurde ook, meteen na het achtuurjournaal. Ze stamelde excuses en vond het vervelend dat ze zo’n scène had gemaakt in het winkelcentrum. Dat was natuurlijk niet nodig, maar ik had wel de kans gehad om uit te zoeken hoe het nou met Máxima en Argentinië zit. De koningin was er in februari 2020 nog geweest, vlak voor de eerste lockdown.

Daardoor was ze niet samen met haar gezin naar Lech gereisd, maar daar een paar dagen later aangekomen. Maar toen speelde corona nog geen rol. Later dat jaar was Maria del Carmen, Pame voor intimi, naar Europa gekomen. Toen was er hier, heel even, niks aan de hand. Argentinië zat en zit in Máxima’s hart, voor altijd, dat weet ik zeker. Maar sinds de dood van haar vader in 2017 en, nog dramatischer, de zelfmoord van haar zusje Inés in 2018 is het daar natuurlijk nooit meer zoals het ooit was. Neem daarbij de coronapandemie en het feit dat Argentinië de grenzen lange tijd heeft gesloten, en je snapt ineens waarom Máxima er al relatief lang niet is geweest. “Heeft u dit nu allemaal alleen voor mij uitgezocht?” Ja mevrouw, alleen voor u!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren