Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

HET PAARD VAN FRIDO: ‘AAN HAAR OREN ZIE IK HOE ZE ZICH VOELT’

Eigenlijk zou het wel makkelijk zijn als mensen wat meer op paarden leken”, lacht Frido Boom (50) uit Oudeschild.

“Daarmee bedoel ik niet zozeer qua uiterlijk, maar aan wat je aan hun oren af kunt lezen. Bij mijn merrie Evina-D (9) zie ik aan de stand van haar oren precies hoe ze zich voelt. Staan haar oortjes naar achteren, dan is ze bang of nijdig.

Priemen haar oortjes naar voren, dan is ze alert. Bij mensen moet je maar raden hoe ze zich voelen, bij een paard is dat veel duidelijker. Andersom weet een paard overigens ook precies hoe de baas zich voelt. Een paard hou je niet voor de gek.” Frido roemt zijn paard ook omdat ze op meerdere manieren inzetbaar is.

“Ik berijd haar met zadel, maar daarnaast loopt ze net zo makkelijk in een tweespan of alleen voor de kar. Ze kan echt alles. En ik ben er trots op dat ze niet gauw van de rel is. Als we op straat rijden en er toetert een auto, dan blijft ze rustig. Zelfs als er een brandweerauto met gillende sirenes voorbijkomt. Dat zegt ook wel iets over onze band, denk ik.

Ze vertrouwt me en wordt al rustig als ze mijn stem hoort. Paarden houden vind ik een fantastische hobby. Daarnaast heb ik ook nog een druk bedrijf. Maar als ik met Evina-D op stap ben, glijdt alle stress van me af.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren