Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

ING-loyaliteitsbonus zomaar verdwenen

Tussen 2004 en 2012 bouwde iedereen met een woonhuis hypotheek van ING loyaliteitsbonus op. Die bonus kon ingezet worden bij een verhuizing met een nieuwe ING-hypotheek, en kon kortingen van duizenden euro’s opleveren.

Elk jaar stortte ING 0,2% van de hypotheekschuld op deze bonusrekening. Het opgebouwde bedrag, of een deel daarvan, kon gebruikt worden bij verhuizing, als de ING-klant zelf, een kind of kleinkind daarbij (weer) een ING-hypotheek afsloot. De bonus leverde dan een korting op de afsluitprovisie op van maximaal 1% van het nieuwe hypotheekbedrag. Toch al snel een korting van een paar duizend euro of een leuk cadeau voor het eerste huis van het kind of kleinkind. Het resterende bonustegoed bleef inzetbaar tot twee jaar nadat de hypotheek was afgelost.

GEEN BONUSTEGOED MEER
Per dit jaar heeft ING deze bonussen allemaal geschrapt. Wat klanten aan bonustegoed hadden opgebouwd, is volledig verdwenen. En er komt niets voor in de plaats. ING zelf zegt hierover dat het hiertoe werd gedwongen door nieuwe wetgeving. In 2013 werd het wettelijke provisieverbod ingevoerd. En dus kon er ook geen korting meer worden gegeven op afsluitprovisies. Per 2013 heeft ING daarom de voorwaarden van de bonus veranderd. Vanaf dat moment geeft deze bij verhuizing geen korting meer op de afsluitprovisie, maar in plaats daarvan een korting op de hypotheekrente. Verder werkt alles hetzelfde. Maximaal 1% van het nieuwe hypotheekbedrag mag ingezet worden als bonuskorting.

VELE MILJOENEN EURO’S
Was het daarbij gebleven, dan was er niets aan de hand geweest. Maar ING ging twee stappen verder: vanaf 2013 stortte het geen nieuw tegoed meer op de bonusrekening. En daarnaast zou alle al opgebouwde bonus per 1 januari 2021 komen te vervallen. Vermoedelijk gaat het om vele (tientallen) miljoenen euro’s aan loyaliteitsbonussen bij duizenden ING-klanten.

AFSPRAAK IS AFSPRAAK
De vraag is of ING het bonustegoed mag laten vervallen nog voordat de hypotheekovereenkomst (die doorgaans een looptijd heeft van dertig jaar) ten einde is gekomen. Voor hypotheken die zijn afgesloten na 2004 lijkt dat op zijn minst discutabel te zijn. In die gevallen maakt de loyaliteitsbonus namelijk deel uit van de hypotheekofferte en -overeenkomst. En het Nederlandse recht steekt heel simpel in elkaar: afspraken zijn bindend. Onze mening: ja, ING moest de voorwaarden veranderen vanwege het provisieverbod. Maar: afspraak is afspraak. Dus moest ING een vergelijkbaar alternatief vinden, en vond dat ook, in een korting op de hypotheekrente.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren