Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

GAAT DICK TOCH NOG DOOR?

Met wedstrijden tegen Vitesse en Heerenveen sluit het onder leiding van Dick Advocaat staande Feyenoord de eerste seizoenshelft af. De 73-jarige beminnelijke Hagenees, die over vijf maanden De Kuip verlaat, dankt zijn vele successen aan zijn voetbalintuïtie. Over zijn privéleven hangt een sluier.

‘Niet bij mij thuis’
Vlak voor Kerst 1986 stelde ik me op het KNVBsportcentrum in Zeist voor aan Advocaat, toen rechterhand van bondscoach Michels. Oranje bereidde zich voor op een interland tegen Cyprus. Mij is bijgebleven dat het tijdens de training regende en dat de ambitieuze assistent zijn paraplu boven het hoofd van zijn baas hield. ‘Meneer Michels’ noemde hij hem. Negen maanden later interviewde ik Advocaat, inmiddels hoofdtrainer van Haarlem, voor het eerst. Waar het gesprek kon plaatsvinden? “Op de club. Niet bij mij thuis, want privé houd ik privé.”

Oude boezemvriend
Nog steeds geeft Dick weinig van zijn persoonlijke leven prijs. We moeten het doen met de ‘weetjes’ over zijn extreme zuinigheid en dat hij samen met zijn vrouw Dieuwke in Leidschendam woont. Hij is een nog grotere ‘sfi nx’ dan zijn leermeester Michels. Advocaats geslotenheid over zaken buiten het voetbal dateert uit zijn jonge jaren. Het vroege overlijden van zijn vader lijkt bepalend voor de rest van zijn leven. Nadat hij had aangekondigd eind mei bij Feyenoord te zullen stoppen, belde ik Aad de Mos, boezemvriend uit zijn Haagse jeugd. “Dick woonde in de Majubastraat, ik op de Moerweg. Vlak bij zijn huis was een schoolplein, daar voetbalden we. Op de muren waren twee doelen geschilderd. Dick zat regelmatig bij ons thuis. Vooral om te douchen, omdat in zijn ouderlijk huis geen douche was. Ik kwam nooit bij hem. Hield hij een beetje af. Hij worstelde erg met de dood van zijn vader.”

‘Eenzame jeugd in arm gezin’
De Mos’ ouders nodigden Dick uit voor een kampeervakantie op de Veluwe. In Lunteren gearriveerd kreeg Dick direct heimwee. Pa De Mos bracht hem terug naar Den Haag. Aad: “Dick heeft het heel ver geschopt, groeide uit tot een wereldburger. Nooit verwacht. De oorzaak van de zwijgzaamheid over zijn diepere zielenroerselen moet je zoeken in zijn wat eenzame jeugd in een tamelijk arm gezin.” Aad, Jij kent Dick beter dan wie ook. Denk je dat Advocaat binnenkort echt met coachen stopt? “Welnee! Voor Dick is een leven zonder voetbal een leeg leven. Hij gaat een land klaarstomen voor het WK 2022.” Ik geloof het graag.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren