Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Naam: Harry Oltheten
Geboren: in 1946 in Deventer
Woonplaats: Den Haag
Beroep: Na 25 jaar als docent Nederlands te hebben gewerkt, werd hij redacteur bij diverse literaire uitgeverijen. In 1997 vertaalde hij de klassieker ‘Dagboek van een teleurgesteld man’ van W.N.P. Barbellion. Hij publiceerde een reeks boeken, waarvan de cricketthriller ‘Murder at Lords’ in 2018 India verscheen.

Het verhaal van de porseleinen schoen begint eigenlijk op 6 februari 1945, nog voor mijn geboorte. Boven Wilp, ten zuidwesten van Deventer, werd een Engelse bommenwerper aangeschoten, die tegenover de woning van mijn ouders in een huis te pletter sloeg.

Mijn vader zag het gevaarte aankomen en dook met mijn moeder de kelder in. Als ze dat niet hadden gedaan, zouden ze het niet hebben overleefd, want ook hun huis was zwaar beschadigd.

Er vielen zestien doden in de straat. Mijn ouders, die pasgetrouwd waren, raakten hun huis en alle bezittingen kwijt. Diezelfde middag zijn ze over de Wilhelminabrug naar de overkant van de IJssel gelopen, waar ze onderdak vonden in een ruimte bij een smederij. Daar leefden ze tot na de bevrijding in primitieve omstandigheden.

Later verhuisden ze naar een bovenhuisje aan een noordelijke uitvalsweg van de stad. In dat huisje vierden we voor het eerst Sinterklaas. Mijn vader maakte er een bijzondere gebeurtenis van door mijn oudere zusje en mij op plechtige wijze een porseleinen schoentje te geven, dat we voor deze speciale gelegenheid bij de schoorsteen mochten neerzetten. We hadden het arm en nu kon ik zomaar een porseleinen schoen voor Sinterklaas neerzetten. Hoe gelukkig kun je als kind zijn? De volgende dag lag er ook nog eens een mooi cadeautje naast. Zolang ik in Sinterklaas geloofde mocht ik dat schoentje neerzetten en steeds ervoer ik dat als iets bijzonders. Het was zo mooi en liefdevol wat mijn vader deed. Ik kijk nog altijd met een geluksgevoel naar het schoentje, dat mijn hele leven op mijn bureau heeft gestaan.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren