Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Zo houd je toch geen glas vast’

Naam: Hugo Pennarts
Geboren: In mei 1944 in Utrecht
Woonplaats: Rotterdam
Opleiding: Rechten in Rotterdam

Beroep: Universitair docent

Een dierbaar voorwerp is het schilderij dat mijn opa, Herman van Westing, heeft nageschilderd van Frans Hals, getiteld: De vrolijke drinker. Als één van mijn grootouders jarig was, bezochten we hen met de hele familie, zoals dat vroeger ging. Tijdens die bezoeken keek ik mijn ogen uit. Mijn opa schilderde namelijk allerlei grootmeesters na.

Zo hing er de Nachtwacht van drie bij vier meter aan een muur van het statige huis. Mijn vader vertelde dat het een heel beroemd schilderij was, dus dat gaf er extra betekenis aan. Mijn opa was glasblazer van beroep, voornamelijk van medisch glas, maar in het huis hingen prachtige glas-in-loodramen, met allerlei voorstellingen.

Soms nam hij mij mee uit wandelen en bezochten we een café: “Niets tegen je ouders zeggen hoor”, zei hij dan. Daaruit bleek wel dat hij mij vertrouwde. Tijdens die verjaardagen, waar iedereen druk aan het praten was, zat hij half verscholen bij het gordijn, waarachter soms zijn hand verdween om een borreltje in te schenken. Je zou kunnen zeggen dat hij een ‘stille drinker’ was. Als er iets tegen hem werd gezegd, verstond hij het niet.

Dan zei mijn oma: “Herman, zet je gehoorapparaat aan.” Na zijn overlijden erfde ik het schilderij van Frans Hals, zo had hij bepaald. Ik vond dat bijzonder eervol. Het schilderij is een aardige kopie. Ik vond wel altijd dat hij het glas in de hand slecht had geschilderd. Zo houd je toch geen glas beet. Tot ik het origineel in het Rijksmuseum zag. Frans Hals had het net zo geschilderd.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren