Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Tot één dag voor de bevalling werkte ze door’

Naam: Jan Hoogendoorn
Geboren: in 1950 in Utrecht, nu woonachtig in Nieuwegein. Beroep: designer bij de PTT/KPN van 1967 tot 2001. Hij schreef het boek ‘Duizend jaar jeugdherinneringen’, over de buurt rond de Tuinstraat.

Ik ben een nakomeling in een gezin van zeven kinderen. Mijn vader Dirk was al 52 en mijn moeder Adri 44 toen ik geboren werd. Voor mensen op hun leeftijd was het opvoeden van een klein kind al een opgave, maar zij hadden een melkwinkel waarin ze hard moesten werken.

En als ik zeg hard, dan bedoel ik ook hard. Ik weet niet anders dan dat ik om vier uur in de ochtend al het gekletter van de melkflessen en de stalen kratten hoorde. Voor dubbeltjes en kwartjes werkten ze zich een slag in de rondte. In de koude winters van toen stapte mijn vader op de bakfi ets om bestellingen te bezorgen, terwijl zijn oren bevroren van de kou. Ook in de winkel was het ijskoud.

En dan kwam de Keuringdienst van Waren nog eens zeuren over het elektrisch kacheltje achter de toonbank, waar mijn moeder stond. Ze had altijd pijn vanwege spataderen en galstenen. Tot één dag voor de bevalling van alle zeven kinderen werkte ze door. Tot laat in de avond boenden ze de winkel en schraapten de melkbussen schoon.

Dat moest uiterst secuur gebeuren, want melk werd toen los verkocht. In 1960 vond mijn vader het genoeg en nam hij een baantje bij een drukkerij. Toen brak een andere periode voor hen aan en ook voor mij als kind. Ze hadden nu alle tijd voor me en we gingen zelfs op vakantie, wat de oudere kinderen nooit hadden meegemaakt. Maar nu die melkbon. In 2007 ging ik op 57-jarige leeftijd met pensioen. Om mezelf bezig te houden, bood ik me als klusjesman aan. Op een dag betrad ik een monumentaal pand.

De eigenaar liet me een oude portemonnee zien die hij op zolder had gevonden. En daar zat een bonnetje van de melkwinkel in die mijn ouders aan klanten uitdeelden vanaf een bepaald besteed bedrag, goed voor twee liter melk. Het was een bijzonder moment. Ik koester het bonnetje als herinnering aan mijn jeugd en uit respect voor mijn ouders.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren