Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Hij schreef er liefdesbrieven aan m’n moeder op’

Naam: Wil van Osch-Langhorst
Geboren: in 1941 in Rotterdam
Woonplaats: Hoek van Holland
Beroep: Wil werkte het grootste deel van haar leven als secretaresse bij De Landbouwvoorlichting in Naaldwijk.

De oude schrijfmachine van mijn vader, een exemplaar van fabrikant Fox Typewriter Co, Grand Rapids, Mich USA, is voor mij een dierbaar voorwerp. Deze vertelt niet alleen iets over het leven van mijn vader, maar staat voor mij ook symbool voor voorbije tijden. Mijn vader is in 1900 geboren en groeide op in een gezin met zes kinderen.

Zijn vader verongelukte op jonge leeftijd tijdens werkzaamheden op een schip in de haven van Dordrecht. Mijn oma bleef achter met zes kleine kinderen. Zij moest toen aan de slag als wasvrouw om haar gezin in leven te houden. Mijn vader groeide dus in moeilijke omstandigheden op. Die periode moet bij hem een ondernemingslust teweeggebracht hebben, want in mijn herinnering was hij altijd bezig iets op te zetten.

Zijn eerste bedrijf, voor de oorlog, was een viswinkel op de Binnenweg in Rotterdam. Al gauw begon hij daarbij patat te verkopen, wat ongewoon was in die tijd. Mijn moeder maakte zelf kroketten. Hun eerste kind werd in 1937 geboren. Helaas overleed het op anderhalfjarige leeftijd aan een hersenvliesontsteking. In de oorlog werden mijn zus Marian en ik geboren. Na de oorlog begon mijn vader een chocolaterie op de Vierambachtsstraat. Hoe hij aan die kennis is gekomen, weet ik niet.

Hij begon met de productie van allerlei chocoladefi guren, wat een precies werkje was. Samen met zijn vriend Willem Detiger werkte hij vele nachten door. Er werd heel wat afgelachen en na afl oop altijd een borreltje genuttigd in dat kleine hokje. Naast de geur van chocolade herinner ik mij het vertrouwde geluid van de schrijfmachine in mijn jeugd. Het bezit van zo’n apparaat zegt nu niets, maar voor mijn vader was het destijds een symbool van zijn ondernemerschap. Eerst schreef hij er liefdesbrieven aan mijn moeder op. Later hield hij er zijn administratie mee bij.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren