Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Nauwe banden

De Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben weer eens duidelijk gemaakt dat geen enkel systeem perfect is. Uitgerekend het kiezen van de belangrijkste man – een vrouw is het vooralsnog niet gelukt – vindt via een wel heel apart systeem plaats.

In vrijwel elke staat geldt dat de winnaar alle kiesmannen krijgt en de nummer twee niets. Bij de verkiezing van Donald Trump vier jaar geleden bleek dat zijn tegenstander Hillary Clinton landelijk bekeken bijna drie miljoen meer stemmen had gekregen dan haar rivaal. Desondanks werd niet zij, maar híj de president. Na zulke ervaringen zou je denken dat de politiek ingrijpt om het systeem eerlijker te maken.

Maar het aanpassen van de grondwet is daar onbespreekbaar: de tekst van de Constitutie die dat regelt mag gewoon niet aangepast worden. Dat is ook de reden dat Amerikanen het recht hebben een wapen te dragen. En dus is de grootste democratie ter wereld ook het land waar de meeste mensen sterven door geweld met wapens die in veel staten gewoon in de supermarkt te koop zijn. Maar de politicus die daar wat aan wil veranderen, maakt geen enkele kans bij de verkiezingen. Opmerkelijk is dat de Nederlandse staatsinrichting een voorbeeld was voor de Amerikaanse grondwet van 1789. Al eerder (1776) werd de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring gebaseerd op het Plakkaat van Verlatinghe dat Willem van Oranje naar de Spaanse koning liet sturen toen de Nederlanden zelfstandig van Spanje verder wilden.

Nederland steunde de Amerikaanse onafhankelijkheid en erkende als eerste land de onafhankelijke Verenigde Staten. Van Joe Biden is bekend dat zijn voorouders Engels-Iers waren (en die van Trump – ‘Drumpf’ – Duits). Terwijl slechts 1,6 procent van de Amerikanen Nederlands DNA heeft, stamden maar liefst vijf van de 45 presidenten rechtstreeks van de Nederlanders af. Martin van Buren was de achtste president van de Verenigde Staten en zijn first lady heette Hannah Hoes. Daarna kwamen Teddy en Franklin D. Roosevelt en met name die laatste voelde zich Nederlander, zo vertelde hij ‘zijn’ koningin Wilhelmina graag.

Maar politiek gezien trok hij zich niks van haar aan en ging hij gesprekken met haar daarover bij voorkeur uit de weg. De laatste presidenten met Nederlandse voorouders waren vader en zoon Bush. In Amerika vond men het heel normaal dat het staatsbezoek dat Bush senior aan ons land bracht grotendeels een zoektocht was naar zijn voorouders. Dat zouden de Oranjes waarschijnlijk niet meer durven. Want waar de Nederlanders vaak in de geschiedenis ‘in naam van Oranje´ een stempel hebben gedrukt, zijn dat episodes waar we liever niet aan herinnerd willen worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren