Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

FAALANGST IS FUNEST VOOR DE KEEPER

Gedurende mijn tienerjaren in een Brabants internaat kozen klasgenoten me regelmatig tot keeper. Met knie- en elleboogbeschermers aan verdedigde ik mijn doel. Van tijd tot tijd blunderde ik enorm. Ik trapte over een terugspeelbal heen of dook over de bal. Ik sliep daar heel slecht door, ook als ons team had gewonnen.

Dertien goals om de oren
Toen PSV-doelman Mvogo kortgeleden tegen FC Emmen een terugspeelbal van dertig meter van linksback Max langs zijn voet liet glijden, met een goal tot gevolg, moest ik onwillekeurig aan mijn eigen verkeerde inschattingen denken. Geen hoongelach, maar mededogen. Met VVV-keeper Delano van Crooy had ik zeer te doen toen Ajax hem dertien keer passeerde.

‘Klaar, streep eronder’
Hoe verwerken doelmannen blunders het snelst? Wie kun je hiervoor beter consulteren dan Frans Hoek, Nederlands onbetwiste keepersgoeroe? “De consequentie van een fout van een keeper is meestal een goal. Is dat niet het geval, dan zorgt het voor onzekerheid. En die heeft zijn uitwerking op het hele elftal en levert dikwijls extra kracht op voor de tegenstander. Als je blundert, moet je je onmiddellijk focussen op de volgende actie. Klaar, streep eronder. Lukt dat niet, vergroot het de kans op een tweede blunder. Het ideale recept voor het opzijschuiven van een blunder: vlak erna een redding.” Wees niet bang om te falen, adviseert Hoek die onder meer Edwin van der Sar, Maarten Stekelenburg en Jasper Cillissen begeleidde. “Als je bang bent te blunderen, blunder je. Aan de coach de taak die angst weg te nemen.” En als je binnen negentig minuten dertien goals om je oren krijgt? “Van Crooy moet die hele wedstrijd deleten en er zelfs niet een beetje aan blijven denken.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren