Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Corona doet Queen toch de das om

Over iets meer dan vijf maanden wordt de Britse zo’n vier maanden voordat koningin Elizabeth 95 jaar. Een ongekende ze 102 jaar zou worden. leeftijd voor iemand die nog altijd het Als royal slijt je nu eenmaal Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet. staatshoofd is van maar liefst zestien landen, waaronder natuurlijk het Verenigd Koninkrijk, maar ook enorme landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Canada.

Met name voor het Verenigd Koninkrijk vervult ze nog alle taken die bij het staatshoofd horen; het ondertekenen van wetten en besluiten, het aanwijzen van een nieuwe minister-president en het aanvaarden (of weigeren) van diens ontslag. Elizabeth deed nog veel meer, al droeg ze met het stijgen van haar leeftijd steeds meer niet- officiële taken over aan familieleden. In 2019, het jaar voor corona, had ze nog ruim tweehonderd officiële afspraken in haar agenda. Dat varieerde van bezoeken in het land, het ontvangen niet zo snel. Als alles voor je gedaan wordt, je nooit zware tassen hebt moeten dragen, de vloer niet hebt geschrobd of geen zieke familieleden hebt hoeven verzorgen, dan heb je meer kans om oud te worden dan na een leven waarin je het flink voor de kiezen hebt gekregen. Elizabeth blijft tot haar dood koningin – daar ben ik van overtuigd. Maar binnen afzienbare tijd zal ze Charles als regent aanwijzen. In feite is hij dan in alles behalve naam koning.

Ik verwacht dat ze dat doet als ze 95 jaar is, met als precedent dat haar man Philip toen van staatshoofden van andere landen en de premiers van de andere landen waarvan ze het staatshoofd is, tot haar kersttoespraak en het houden van recepties en garden parties op Buckingham Palace en Holyrood Palace, haar officiële residentie in het Schotse Edinburgh. Alles werd in de loop der jaren aangepast aan het lagere tempo van de oude Queen. Mensen die aan haar werden voorgesteld kregen te horen dat ze haar slechts een slap handje konden geven, want ze werd zichtbaar brozer. Bovendien moest ze met diezelfde hand dagelijks – letterlijk 365 dagen per jaar – onder de staatsstukken haar sierlijke handtekening zetten. Qua gezondheid spelen genen natuurlijk ook een rol. Haar moeder, die ook Elizabeth heette, stierf ook door haar met pensioen is gestuurd. In de afgelopen maanden zat Elizabeth met hem in quarantaine op Windsor Castle, omdat de Britse regering tegen elke prijs wilde voorkomen dat ze corona zou oplopen. Dat viel te begrijpen, maar het heeft de oude vorstin wel uit het ritme gehaald waarin ze sinds 1952 had gelopen. Iedereen weet dat het voor mensen op die leeftijd grote gevolgen kan hebben. Elizabeth heeft zich onlangs weer voor het eerst laten zien, in een besloten groep mensen die eerst een coronatest hadden moeten doen. Het is vooralsnog onmogelijk om dat met meer mensen te doen dan een geselecteerd gezelschap. Daardoor wordt de koningin steeds onzichtbaarder. En is de achteruitgang naar verluidt ook sneller aan het gaan, dan wanneer ze nog een volle agenda had gehad. Het is bizar dat haar lange regeerperiode nu als een nachtkaars dreigt uit te gaan, uitgerekend door een naar een kroon vernoemd virus. Wanneer ze het bekendmaakt; bij haar kersttoespraak, op de dag dat ze 95 jaar wordt of aan de vooravond van haar 96ste verjaardag? Ik heb geen idee. Misschien wil ze nog wel een laatste toer door haar land maken. Ik gun het haar van harte. En ook dat ze 105 of zelfs 110 jaar wordt. Maar als regerend koningin? Nee, dat moet ze niet doen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren