Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

ACHTERGROND: DE LEUKSTE LIEDJES UIT ‘LANGS DE LIJN’

Met de samenstelling van het dubbelalbum ‘De beste muziek uit NOS Langs de Lijn’ heeft presentator Henry Schut van dit populaire radioprogramma én van ‘Studio Sport’ een andere kant van zichzelf laten zien: zijn kennis van en grote passie voor muziek. Wij vroegen hem naar zijn persoonlijke tien favoriete liedjes.

Het idee ontstond elf maanden geleden”, vertelt Henry. “Van Hugo, mijn medepresentator bij ‘Langs de Lijn’, kreeg ik vlak voor een uitzending een dubbelelpee uit begin jaren tachtig met populaire ‘Langs de Lijn’-muziek. We staarden naar de hoestekst en ik opperde dat het fantastisch zou zijn een nieuwe versie te maken. Enkele dagen later stuurde ik ons voorstel naar een platenmaatschappij. Een soort losse fl odder in de trant van: ‘Wordt het niet eens tijd voor een nieuwe editie?’ Ze reageerden enthousiast, maar stelden als voorwaarde: op vinyl. Begrijpelijk, want vinyl komt weer op. Mijn verzoek er ook een cd van samen te stellen, vonden ze direct goed. En daar rolde dus die box uit.”

Veel geregel
Het werd een flink gepuzzel. “Je belandt in de wereld van de platenmaatschappijen, wat betekent dat je voor ieder liedje toestemming moet zien te krijgen. Soms verliep dat niet rimpelloos. De muzieksmaak van Hugo en mij verschilt op een aantal gebieden. Ik hield hier natuurlijk rekening mee. Zo staan speciaal voor Hugo ‘Let’s Stick Together’ van Bryan Ferry en ‘Valerie’ van Amy Winehouse erop.” Gaandeweg stelde Henry de muziekuitgeverij voor om uit het radioarchief hoogtepunten van sportevenementen boven water te halen. ‘Doe maar’, luidde het antwoord. Ook van zijn zoektocht naar historische fragmenten genoot hij. “Ik heb de hele dag van de Elfstedentocht 1985 terug beluisterd. Resultaat: een samenvatting van dertien minuten. Het riep herinneringen op aan toen ik op mijn achtste de uitzending op tv beleefde. Dat je van papa uit bed mag, dat idee. Wat verder ook niet mocht ontbreken: de eerste zege van Max Verstappen en de Grand Prix Spanje in 2016. Zo’n middag die zich voor Hugo en mij opbouwde.”

‘Mijn eerste plaatje’
Waarom staat er geen Nederlandstalige plaat in jouw top 10? “Puur toeval. Ik houd er echt wel van. Zoals ‘Zoutelande’ van Bløf. Hartstikke leuk liedje, waar mijn dochter Anne Louise ook erg op aanslaat. Het zinnetje ‘Ik ben blij dat je hier bent’ zeggen we regelmatig tegen elkaar. De melodie blijkt van een Duits liedje te zijn. Kwam ze via YouTube achter en vindt ze, heel apart, nog mooier dat de Nederlandse versie. Mijn eerste plaatje? ‘Monica’ van Circus Custers. Van mijn ouders gekregen. Spreekt voor zich dat ik die heb bewaard.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren