Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Het symbool van zijn onafhankelijke geest’

Naam: Erma van Leeuwen-De Graaf
Geboren: in 1946 in Den Haag
Woonplaats: Venlo
Beroep: 26 jaar werkzaam geweest bij uitzendbureau Dactylo

Ik bezit een bajonet die ooit van een Duitse soldaat moet zijn geweest. Een moordwapen, in een mooi, genummerd foedraal (holster, red.). Ik zou het natuurlijk nooit bewaard hebben als er niet zo’n wonderlijke anekdote aan vastzit, die heel veel zegt over het karakter van mijn vader.

Wij woonden in Den Haag, een gezin met vier kinderen, van wie ik de jongste was. Mijn vader was een echte familieman, zijn vrouw en kinderen waren alles voor hem. Zo zachtaardig als hij voor ons was, zo fel was hij tegen alles wat een uniform droeg.

Toen ik groter werd, wilde ik natuurlijk weten hoe hij aan die bajonet kwam. Eerst deed hij daar geheimzinnig over, maar uiteindelijk vertelde hij dat hij het wapen in 1942 uit een gebouw had gestolen dat door de Duitsers bezet was en waar zij kantoor hielden. De deur stond open, hij zag de bajonet op een bureau liggen, zag verder niemand, liep naar binnen en nam de bajonet mee. “Ik was gewoon erg boos, dan was er in elk geval één minder”, zei hij. Vanaf 1943 dook hij onder bij een bakker in de buurt, toen de mannen opgepakt werden voor werk in Duitsland. Hij was geen man die zich liet wegvoeren.

Het is tussen hem en de Duitsers nooit meer helemaal goed gekomen. Ik herinner me dat hij op een camping ingreep toen een Duitse jongen wilde dat een Nederlands jongetje een bal voor hem ging halen. “Dat ga je niet doen”, zei hij. Ik bezit ook een foto van hem uit 1939 op het strand. Hij was octrooi- en technisch tekenaar en had de ontsteking van zeemijnen getekend. Die mijnen waren in Engeland tijdens een storm losgeslagen en in Nederland aangespoeld. Samen met ir. Van Mulken en enkele technici heeft hij ze onschadelijk gemaakt.

Mijn vader is 94 geworden. Hij is altijd een geweldige man geweest en die gestolen bajonet staat symbool voor zijn onafhankelijke geest.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren