Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Niet te rijmen

Prinsjesdag 2020 zal om meerdere redenen de geschiedenis ingaan als historisch. Niet alleen werden in verband met corona geen koetsen ingezet en was er nauwelijks publiek, vanwege de restauratie van de Ridderzaal las de koning zijn Troonrede voor in de Grote Kerk.

Maar het was ook de presentatie van de eerste begroting waarin Amalia’s toelage werd genoemd. In een tijd dat veel mensen onzeker zijn over hun werk en inkomen, bedrijven failliet gaan en het sociale leven qua theater, horeca en sport bijna stilligt, lijken de Oranjes maar weinig last te hebben van de crisis. Sterker nog, waar de eerste totale toelage van de Prinses van Oranje vorig jaar in de ramingen voor 2021 nog op ruim 1,5 miljoen werd geschat, wordt Amalia voor volgend jaar ingeschat op ruim 1,6 miljoen euro.

Daarvan krijgt ze overigens ‘slechts’ het deel voor drie weken en drie dagen, omdat ze pas op 7 december 2021 recht heeft op haar staatstoelage. Maar dat is voor die korte vakantieperiode nog altijd 120.000 euro. In 2022 zal haar jaarlijkse toelage waarschijnlijk rond de 1,7 miljoen uitkomen. Het overgrote deel van dat bedrag bestaat uit een onkostentoelage. Ook de andere Oranjes met een staatstoelage krijgen veel meer volgend jaar. Het koningspaar, prinses Beatrix en prinses Amalia ‘krijgen’ samen 8,9 miljoen euro. Daarnaast wordt er 17,9 miljoen gereserveerd voor het personeel dat werkt voor de Dienst Koninklijk Huis, bijna 16 miljoen voor het onderhoud van de paleizen en twee miljoen voor staatsbezoeken. Alles bij elkaar kost de monarchie ons 63,6 miljoen en dan zijn de kosten van de beveiliging nog niet meegenomen.

Of dat het hoogste bedrag in Europa is, weet ik niet. Nederland is de monarchie met één van de meest transparante begrotingen voor het koninklijk huis. In andere landen, waaronder België, worden de meeste kosten weggemoffeld op ministeries. Maar de Belgische kroonprinses, die nu een militaire opleiding volgt, krijgt niet standaard vanaf haar achttiende een staatstoelage. De koning moet dat op een gegeven moment aan de regering verzoeken.

In Nederland is alles vastgelegd in het Financieel Statuut van 1972. En naar mijn idee heeft onze koninklijke familie een zeer goede deal gekregen, die diverse malen, bijvoorbeeld in 2008 en 2012, nog eens door een meerderheid in de Tweede Kamer bevestigd is. Maar er zitten wel vreemde regelingen in. Zo krijgen de leden met een toelage een voorschot op onkosten die men denkt te moeten maken voor onder andere ontvangsten, diners en lunches. Maar die zijn dit jaar bijna allemaal afgelast vanwege corona. Er moet dus geld overgebleven zijn. Hoe dat in 2021 zal gaan, valt nog te bezien nu het coronavirus weer in hevigheid is opgelaaid.

Desondanks is de onkostenvergoeding omhooggegaan. Ook Amalia ontvangt geld voor onkosten die ze in de eerste jaren echt niet gaat maken. In 1984 legde toenmalig premier Lubbers uit dat alle onkosten op een dag verantwoord moeten worden met ‘bonnetjes’, maar het maakt niet uit wanneer. Geld dat voor onkosten wordt gestort, mag worden gespaard voor jaren die duurder uitvallen dan begroot. Zo moet ook de toelage van prinses Amalia worden gezien. Hoewel zij de eerste maanden van het jaar 2022, waarin ze dus het volledige bedrag krijgt, een soort van wereldreis gaat maken die als een privéreis moet worden gezien. Lubbers maakte echter in 1984 duidelijk dat de troonopvolgers dit geld mogen sparen voor bijvoorbeeld een huwelijk of andere eenmalige grote uitgaven. Het staat nogal in contrast met de woorden van de koning die zei dat alle Nederlanders de crisis gaan voelen…

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren