Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Het huishoudboekje van Elizabeth

De publicatie van het jaarverslag van het koninklijk huis gaat in het Verenigd Koninkrijk altijd gepaard met veel publiciteit.

Op de eerste dag worden met name de reiskosten gepubliceerd. Dat geeft een heerlijk inkijkje in de koninklijke wereld. Uiteraard werden Harry en Meghan als de duurste royals neergezet. De media hebben een hekel aan dit paar, en dan vooral aan Meghan. De reis langs maar liefst vijf Afrikaanse landen kostte de Britse belastingbetaler bijna een kwart miljoen pond, zo’n drie ton in euro’s.

Die vluchten van de Hertog en Hertogin van Sussex, hun gevolg inclusief zoontje Archie met zijn nanny werden grotendeels met gewone lijndiensten gedaan, waarbij de royals uiteraard First Class vlogen. Slechts voor twee vluchten werd een vliegtuig gecharterd. Het totaalbedrag van alle reizen is enorm, maar het ging om een goodwill-reis van bijna drie weken die een enorm succes werd en die deze landen weer dicht bij het door koningin Elizabeth gekoesterde Gemenebest brachten. In feite was de eendaagse reis van prins Charles naar Oman om de laatste eer te bewijzen aan de overleden sultan Qaboos veel duurder. De prins liet een vliegtuig charteren dat voor die eendaagse reis 210.000 pond kostte. Het vliegtuig was vooral duur omdat Charles op de heen- en terugreis aan boord een slaapkamer wilde hebben. Begrijpelijk, dat willen we allemaal wel.

De officiële begroting van het koningshuis is bijna 90 miljoen euro. Dat is al 1,43 miljoen per persoon. Van dat bedrag moet de Queen haar uitgebreide familie onderhouden. Iedereen die voor de monarchie wordt ingezet – dochter Anne, zoon Edward en diens echtgenote Sophie en neven, de hertogen van Kent en Gloucester en haar nicht prinses Alexandra – krijgt een toelage én een eigen hofhouding.

De meesten wonen in appartementen in Kensington Palace. Het geld daarvoor komt van de regering en uit de opbrengst van het hertogdom Lancaster. De opbrengst van pacht en huur, maar ook de opbrengst van de verkoop van producten uit haar boerderijen gaan naar de koningin. Geen enkele werkende royal krijgt een salaris, want het ondersteunen van Elizabeth en de monarchie worden als een plicht en eer gezien. De inkomsten uit Lancaster zijn in principe belastingvrij, maar de koningin betaalt op eigen initiatief belasting. Daarnaast brengt de openstelling van de paleizen jaarlijks veel geld op, maar dat gaat ook naar de restauratie. Prins Charles en diens echtgenote Camilla en zijn zoons krijgen niks van de Queen of de staat. Het hertogdom Cornwall zorgt voor hun inkomen. En het moet gezegd: Charles heeft een daverend succes gemaakt van het beheer van het hertogdom. Hij is de rijkste kroonprins ooit en leeft daar ook naar. Maar ook hij betaalt op eigen initiatief belasting en geeft daarnaast een groot deel van de 18 miljoen die hij jaarlijks gemiddeld verdient aan goede doelen die hij zelf heeft opgericht. Tot nu toe financierde hij ook de levens van zijn twee zonen. William en Harry kostten hem zo’n 5,5 miljoen per jaar. Maar nu Harry het koninklijk huis heeft verlaten en met Meghan een contract heeft getekend bij Netflix ter waarde van 150 miljoen dollar, zal Charles wel met zijn sponsoring stoppen. En de rekening voor dat vluchtje naar Oman werd door het ministerie van Buitenlandse Zaken opgepakt…

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren