Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Bij de eerste klant ging het al mis’

Naam: Ron Greve
Geboren: in 1946 in Rotterdam
Woonplaats: Spijkenisse
Beroep: ijzerwerker

kheb al een paar keer een grote opruimactie gehouden en steeds met die schoorsteenkegel in mijn handen gestaan. Er hoort een visitekaartje bij: ‘ARONDO, erkend schoorsteenvegersbedrijf, haarden en kachels’.

Het was een idee van mijn vriend Aad van Dillen een schoorsteenbedrijf te beginnen. ‘Arondo’ was een anagram van onze namen, bovendien klonk het Italiaans, wat we mooi vonden. We waren rond de achttien. Omdat we geen auto hadden, moesten we op de fiets die we om de hoek van de straat neerzetten. Dus zo liepen we langs de huizen met ons visitekaartje als belangrijkste wapen. Bij de eerste klant ging het al mis. Aad ging het dak op.

Ik moest een prop van kranten voor het gat van de schoorsteen stoppen, waarna hij de ragebol door de schoorsteen haalde. Maar ik stond met de vrouw des huizes te praten en vergat het gat te dichten. Kwam er ineens een stofwolk de kamer in, waardoor we helemaal onder het roet zaten.

We hebben wat afgelachen. Zo was er een man met een oliekachel die wilde dat we de olie controleerden. Ik had geen idee wat ik moest doen, maar had een bandenspanningsmeter bij me, stopte die erin en zei: “Zevenenhalf. Niets aan doen.” Lang heeft het bedrijf niet bestaan, vooral omdat we de kroeg ingingen zodra we wat verdiend hadden. Dan zongen we: “Ik ben schoorsteenveger van m’n vak. Ik zit de hele dag op het dak.” De rest van het liedje is minder netjes. Van Dillen had ook een visitekaartje laten maken, waarop stond: ‘MVA management’. Manusje van Alles. We zijn ons hele leven bevriend gebleven.

Hij was altijd in de weer met bedrijfjes. Vaak liep dat niet goed af. Zoals hijzelf zei: “De deurwaarders stonden op de trampoline voor het raam te springen om te kijken of ik thuis was.” Vier jaar geleden is hij overleden, ik mis hem nog steeds.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren