Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

ABP trekt de portemonnee

Begin dit jaar lieten we op deze plek en in ‘Meldpunt’ zien hoe ABP-gepensioneerden die een partner hebben die vóór 1995 gelijktijdig pensioen opbouwde, een aanvulling op hun pensioen kunnen krijgen.

De pensioenverhoging geldt zodra en zolang beide partners AOW ontvangen. Naarmate de gelijktijdige pensioenopbouw langer heeft geduurd, kan de aanvulling oplopen van een paar tientjes tot 300 euro per maand. ABP keert de aanvulling niet automatisch uit; u moet erom vragen.

Zo veel mensen blij gemaakt
Toen al hadden we het idee dat we veel mensen blij zouden maken met deze informatie. ABP dacht dat het wel mee zou vallen. Inmiddels hebben we onderzoek gedaan naar de ervaringen van de duizenden gepensioneerden die hierover contact met ons hebben opgenomen. Ook ABP heeft nu cijfers paraat. De belangrijkste en interessantste zetten we voor u op een rij.

ABP kreeg tot nog toe 22.000 aanvragen binnen. Daarvan zijn er 14.000 beoordeeld, de rest volgt nog. Van die 14.000 krijgen 6.000 mensen nu alsnog een aanvulling; iets minder dan de helft dus. De andere 8.000 had er volgens ABP geen recht op of kreeg de aanvulling al. Met de aanvragen die nog liggen te wachten, en die nog gaan komen, verwachten wij dat meer dan 10.000 gepensioneerden alsnog een aanvulling gaan krijgen.

Gemiddeld € 900 per jaar
De gemiddelde aanvulling bedraagt 900 euro per jaar. Als hier al langer recht op bestond, betaalt ABP deze alsnog volledig uit. Deze nabetalingen kunnen flink oplopen: ruim een kwart van u gaf aan tussen de 10.000 en 50.000 euro netto te hebben ontvangen. Eind juli had ABP al 31 miljoen euro extra uitgekeerd.

Zelf vragen om rente
ABP betaalt ook wettelijke rente over de nabetalingen. Tot voor kort moest u daar zelf om vragen. Na druk van ons neemt ABP de wettelijke rente nu meteen mee in de beoordeling van de aanvraag. Krijgt u nog een nabetaling, dan hoeft u dus niets te doen. Maar heeft u al een nabetaling ontvangen, dan krijgt u alleen wettelijke rente als u daar zelf om vraagt. De hoogte hiervan kan flink oplopen, als er al lang recht bestond op de aanvulling.

Veel te lange wachttijden
Ondertussen lopen de wachttijden bij ABP enorm op. Waren de eerste aanvragen binnen een maand beoordeeld, inmiddels wacht 80 procent al langer dan vier maanden op antwoord. ABP verwacht tot medio 2021 hiermee bezig te zijn. Wat ons betreft een absolute schande en een teken dat ABP dit dossier zwaar heeft onderschat. Inmiddels hebben ze beloofd meer haast te maken met de beoordelingen. 92 procent van de aanvragers had nog nooit van de aanvulling gehoord voordat wij er aandacht aan besteedden. In totaal verwacht ABP meer dan 100 miljoen euro kwijt te zijn aan deze extra aanvullingen. Is dat veel? Natuurlijk! Maar ABP ziet dat iets anders: op een totaal vermogen van 460 miljard euro is het goed te doen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren