Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Virus ramp voor vorstenhuizen

2020 is een jaar dat bij de meeste mensen in het geheugen gegrift zal blijven staan. Dat durf ik nu al te zeggen, vooral in de hoop dat nog dit jaar een vaccin tegen corona wordt gevonden.

Want je moet er niet aan denken dat dit nog jaren gaat duren. Zo veel doden, zo veel intens zieke mensen en het ‘nieuwe normaal’, waardoor we ineens anders met elkaar om moeten gaan. Ik denk dat we ons allemaal nog meer bewust zijn geworden dat wij zelf ziektes kunnen verspreiden, dus ik zie de selfies en het schudden van vele handen op bijvoorbeeld Koningsdag niet zo snel terugkeren. Bij ontvangsten weer wel, omdat je daar makkelijker hygiënemaatregelen kunt nemen.

Voor de meeste vorstenhuizen is het virus ook een ramp geworden. De Scandinavische koninkrijken en het Verenigd Koninkrijk hebben staatshoofden die allemaal tot de grootste risicogroep behoren. Koningin Elizabeth (94) en prins Philip (99) verblijven met hun vaste geselecteerde bedienden alleen op Balmoral, waar normaal gesproken familieleden en andere gasten ook verblijven. Die zijn nu in andere landhuizen op het landgoed ondergebracht. En dan weer niet bij Charles en Camilla in hun ‘eigen’ Birkhall, omdat ook zij tot de grootste risicogroep behoren. De gasten zijn welkom op Balmoral, maar niet allemaal tegelijk. Elizabeth heeft al veel van haar taken overgedragen aan Charles, maar hem nog niet tot regent benoemd. Ik verwacht dat ze dat wel gaat doen – wellicht rond haar 95ste verjaardag – maar eerst zal ze zonder corona-angst een tour door het land willen maken om afscheid te nemen van haar volk. Ze zal de Queen blijven tot haar dood, maar het wel rustiger aan gaan doen. En zo willen de Britten het ook.

Maar in Zweden, Noorwegen en Denemarken wordt er openlijk door publiek en politiek druk uitgeoefend om plaats te maken voor de volgende generatie. De Deense koningin en de Zweedse koning hebben al laten weten dat niet te doen. De Noorse koning heeft een zwakke gezondheid en heeft in het afgelopen jaar zijn zoon Haakon al twee keer tijdelijk tot regent benoemd. Wordt hij dan de eerste Scandinavische koning die zijn zoon koning ziet worden, en zo meer rust en misschien wat extra levenstijd krijgt?

In Spanje sloeg COVID-19 keihard toe en koning Felipe en koningin Letizia deden, net als de Nederlandse en Belgische koningsparen, alles om aandacht te geven aan de zorg, de zieken en de zwaarst getroffen delen van het land. Dat sneeuwde echter onder door het schandaal rond koning Juan Carlos. Maar bij prins Albert van Monaco waren de zorgen ogenschijnlijk het grootst. Dat het casino en vele hotels dicht moesten, was al een enorme klap. Maar het afgelasten van de Grand Prix kostte het kleine prinsdom alleen al zo’n 600 miljoen euro. In Monaco betalen inwoners geen belasting, omdat alles uit het toerisme en de commercie wordt bekostigd. Wat aan geld overblijft, is voor de prins en zijn familie. Dit jaar zal hij ongetwijfeld moeten bijleggen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren