Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Schouder aan schouder

Mijn column voor deze week was nét verstuurd of ik kreeg het verzoek van de redactie van MAX Magazine of ik een column wilde maken over de ophef rond een foto van Willem-Alexander en Máxima, gemaakt na een etentje op het eiland Milos, waar ze met hun nieuwe boot naartoe waren gevaren.

Zonder hun dochters overigens. Bij vertrek stond één van de eigenaren klaar om het koningspaar uit te laten en om te vragen of hij met zijn beroemde gasten op de foto mocht. En dat werd een ouderwets kiekje: gewoon drie mensen die schouder aan schouder lachend naar de fotograaf kijken.

Of de eigenaar de foto trots online plaatste op zijn Facebook, Instagram of Twitter, of doorspeelde naar de lokale krant is niet bekend. Maar in elk geval ging de foto al snel ‘viral’… ook al zo’n nieuwe term waarmee je om de oren wordt geslagen als een foto overal herplaatst wordt.

En ja: het koningspaar dat Nederland maandenlang had doorkruist om de gevolgen van corona te bekijken en slachtoffers – vooral middenstanders – moed in te spreken, was nu de fout in gegaan. Het valt me op dat we steeds vaker excuses eisen van mensen, terwijl we zelf ook weleens de fout ingaan. Ik heb althans in de afgelopen maanden al twee keer een hand gegeven aan iemand aan wie ik werd voorgesteld. En in mijn elleboog niezen ben ik ook al eens vergeten.

Maar goed: ik hoef het goede voorbeeld niet te geven, althans niet op de manier als de koning en de koningin. Zij lieten op maandag weten dat ze spijt hadden van de foto. “In de media verscheen een foto waarop we te weinig afstand houden. In de spontaniteit van het moment hebben we daar niet goed op gelet”, schrijven ze in een verklaring op Twitter. “Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen. Want ook op vakantie is naleven van coronaregels essentieel om het virus eronder te krijgen.”
Op de foto is te zien dat de koning een mondkapje in zijn hand heeft en samen met Máxima luttele seconden dicht bij de man staat. Ook in Griekenland geldt dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het was een mooie gelegenheid om nog eens op de coronaregels te wijzen, maar het koningspaar was vooral diep door het stof gegaan vanwege de foto. Beiden zijn gewend om handen te geven en dicht tegen elkaar aan te gaan staan als er foto’s worden gemaakt. Sinds maart is het allemaal anders en de meeste mensen, zoals ik, moeten daar nog steeds aan wennen. En ja: ook de koning en de koningin zullen zich af en toe vergissen. Want daaruit blijkt dat ook het koningschap mensenwerk is. Als medemens denk je dan: geen probleem, kan gebeuren. Ik had er althans geen officieel statement meer over uit laten gaan.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren