Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Prinses Amalia krijgt te veel

Op 8 oktober komt tijdens de Algemene Beschouwingen de begroting van het Koninklijk Huis aan de orde. We kunnen die debatten tegenwoordig live op tv volgen en we kunnen ons opmaken voor een dag lang theaterspel.

Er zullen kritische geluiden te horen zijn over die begroting. Terecht, vind ik. Praten over het geld voor leden van het Koninklijk Huis die recht hebben op een toelage blijft gevoelig. Sommige Oranjefans vinden dat je totaal geen kritiek mag hebben op alles rond het Koninklijk Huis.

Maar in een moeilijke tijd – terwijl we waarschijnlijk voor nog zwaardere periodes staan – vind ik dat goed kijken naar hoe veel geld er richting de Oranjes gaat, niets te maken heeft met waardering voor het Koningshuis of niet. Sterker nog: naar mijn mening zorg je beter voor de monarchie als je ook daar durft snijden in de begroting als je dat op de rest van de budgetten ook moet doen. De koning en zijn familie­leden spelen daar eigenlijk geen rol in. Willem-Alexander zegt dan ook altijd terecht: “Daar ga ik niet over. Dat is aan de politiek.” En die politiek heeft te maken met het Financieel Statuut Koninklijk Huis uit 1972, dat bovendien gekoppeld is aan de Grondwet.

Het is dus moeilijk om er wat aan te veranderen. Maar feit is dat de toelages voor het voormalige, huidige en toekomstige staatshoofd plus hun partners alleen maar gestegen zijn. De Nederlandse koninklijke familie heeft naar mijn mening de beste regeling van alle grote monarchieën – dus afgezien van Monaco en Liechtenstein. Daarnaast blinken de Nederlandse paleizen. Ik kan dat goed vergelijken, omdat ik ook in die andere paleizen kom.

In de Belgische paleizen heb je prachtige vertrekken, maar waar de meeste mensen niet komen, ligt er dik stof en bladdert de verf van de muren. In Buckingham Palace vergaap je je tijdens de rondleidingen aan alle rijkdom, maar zodra je achter de schermen komt, loop je over oud en kapot linoleum. Op vele punten lekt het dak en als je daar als journalist rondloopt, lijk je – totdat je in het officiële deel komt – in een pand te zijn beland dat op het punt staat afgebroken te worden.

Op 7 december 2021 wordt die leuke prinses Amalia 18 jaar en kan ze koningin worden. Vanaf die dag krijgt de oudste dochter van de koning een toelage. Voor de laatste weken van dat jaar – drie weken en drie dagen – alleen al ontvangt ze 20 mille salaris belastingvrij en een onkostenvergoeding van 91 mille.

In 2022 krijgt ze ruim 1,6 miljoen aan salaris en onkostenvergoeding. Ik richt me vooral op die onkostenvergoeding. Immers, na het behalen van haar gymnasiumdiploma aan het einde van de lente, krijgt ze een ‘sabbatical’, oftewel een jaar vrij. Heel verstandig, vind ik voor iemand wier leven eigenlijk al vanaf haar geboorte vastligt. Amalia gaat waarschijnlijk reizen, tenminste als dat kan vanwege corona. Ook weer verstandig.

Maar heeft ze, en ook in de jaren dat ze gaat studeren, bijna 1,3 miljoen per jaar aan onkostenvergoeding nodig? Het lijkt me van niet en als het wel zo is, zou ik graag weten waarom. De politiek kan daar wel wat aan doen, maar doet het niet, zo verwacht ik. Het wachten is op 8 oktober.

Agenda 2020 Koninklijk huis

26 september
De winnaars van het Prinses Christina Klassiek Concours worden online bekendgemaakt door prinses Margriet.

29 september
Koning Willem-Alexander opent de tentoonstelling ‘Van onschatbare waarde – 200 jaar Naturalis’ in Leiden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren